OTKRIVENO ŠTA STOJI IZA DOJAVA O BOMBAMA: Poznato KOJI predmet je pronađen kod uhapšenih, a i KAKO su komunicirali
Hapšenje, Foto: MUP

hapšenje

OTKRIVENO ŠTA STOJI IZA DOJAVA O BOMBAMA: Poznato KOJI predmet je pronađen kod uhapšenih, a i KAKO su komunicirali

Uhapšeni su jedni od osumnjičenih za dojave o bombama u školama

Objavljeno:

U velikoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal su uhapšena trojica muškaraca, P. D. (23) iz Odžaka, kao i J. M. (27) i T. Č. (42) iz okoline Zrenjanina, dok je policija u Češkoj privela maloletnika od 15 godina zbog dojava o lažnim bombama u školama i drugim institucijama u Srbiji.

Pripadnici UKP upali su u toku noći uz povike: "Policija, ruke na leđa!" i sumnjičene zatekli u krevetu.

Kako Kurir saznaje, uhapšeni su deo mnogo šire grupe i iza dojava o bombama stoji razgranata mreža koja obuhvata više zemalja, a policija utvrđuje da li je motiv finansijska korist ili destabilizacija i širenje straha među stanovništvom u Srbiji.

Hapšenje
Hapšenjefoto: MUP

Opsežnom međunarodnom istragom biće ustanovljeno ko je sve upleten i šta im je tačno bila namera.

Takođe, Kurir saznaje, da je tinejdžer iz Češke intenzivno održavao kontakt sa ostalima iz te grupacije, a teškoće u njihovom razotkrivanju predstavljalo je to što su komunikaciju vršili preko servera za video igrice.

Prema informacijama do kojih smo došli kod jednog od uhapšenih u Srbiji pronađen je kripto-novčanik sa finasijskim transakcijama ka drugim članovima ove zavere prema Srbiji, odnosno on je bio zadužen za isplatu.

Jedan od privedenih na teritoriji Srbije je već osuđivan za prevaru u Evropskoj uniji.

1 / 4 Foto: MUP

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je za Kurir da je hapšenje sajber kriminalaca veoma dobra vest.

- Verujem da će se deca, njihovi roditelji i nastavnici više neće uznemiravati. Ti ljudi nisu čisti umovi kad mogu da rade nešto tako deci koja su naše najveće bogatstvo. Toliko puta se prekidala nastava, đaci su izlazili po hladnom vremenu i čekali da proveru škola. Deca su najviše ispaštala.

Jedna od beogradskih škola koja je imala najviše problema sa lažnim dojavama o bombama je OŠ "20. oktobar" na Novom Beogradu, a njen direktor Branislav Nedeljković se nada da će agonija sada biti prekinuta:

- Očekujem se da će to konačno prestati i da će se deca vratiti svakodnevnim školskim obavezama. Na svaku dojavu smo reagovali po protokolu, deca su slušala naše savete. Funkcionisanje škole je bilo otežano, nastavnici su morali da se prilagođavaju nastalim okolnostima, smanjivali su gradivo i olakšavali deci da prebrode ovaj turbulentan ovaj period. Videćemo na koji način ćemo da nadoknadimo gradivo koje su deca do sad propustila.

Od početka školske 2023/2024. godine primljeno ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije. Takođe, oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilju bezbednosti i zaštite dece.

Bonus video:

01:11

DOJAVE O BOMBAMA SU PRODUKT ZAPADNIH CENTARA?! Stručnjaci nemaju dilemu: Ovo rade pred izbore, ŽALOSNO je što ne biraju ciljeve

(Espreso/ Kurir.rs/D.B/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.