OTKRIVENA GREŠKA KOJA JE DOVELA DO SUDARA VOZOVA! OGLASIO SE MINISTAR, evo prema kome su pokrenute SANKCIJE
Foto: Kurir/M.V.

NAJNOVIJE

OTKRIVENA GREŠKA KOJA JE DOVELA DO SUDARA VOZOVA! OGLASIO SE MINISTAR, evo prema kome su pokrenute SANKCIJE

Naglasio je da zahteva od preduzeća da kontaktiraju sve koji su povređeni i da im se isplati odšteta u skladu sa zakonom.

Objavljeno: 20:44h

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras da su prema otpravniku vozova koji je priznao odgovornost za železničku nesreću kod Ratkova, pokrenute sankcije predviđene zakonom.

Vesić je za "Tanjug" rekao da je prema preliminarnim izveštajima Infrastruktura železnice Srbije za nesreću u kojoj je u petak uveče povređena 51 osoba, kriv ljudski faktor.

- Otpravnik stanice u Ratkovu je priznao usmeno da je pogrešio, odnosno da nije proverio da li je voz ušao u sledeću stanicu pre nego što je pustio drugi. Naravno, sada se sprovodi istraga u skladu sa zakonom. Ja sam već danas zatražio od železničkih preduzeća da pripreme i plan mera koje možemo kratkoročno da sprovedemo kako bismo bolje kontrolisali ljudski faktor. Bez obzira na sistem, vi nikad ne možete da predvidite svaku grešku koju može da napravi čovek ili ljudi u delu sistema - naveo je Vesić.

Odžaci
foto: Kurir/M.V.

Naglasio je da zahteva od preduzeća da kontaktiraju sve koji su povređeni i da im se isplati odšteta u skladu sa zakonom. Dodao je da ovakve nesreće nisu retkost, i da se dešavaju svuda u svetu.

- Ovih dana je bilo sličnih nesreća sa 40 povređenih u Minhenu. Takođe, pre dva ili tri dana kod Velike Plane, čovek je pokušao da zaobiđe rampu na pruzi i nastradao - rekao je Vesić.

On je istakao da država ne može da učini ništa kako bi podigla nivo bezbednosti na pruzi, kada neko odluči da zaobiđe rampu i prelazi van dozvoljenog mesta.

- To je isto pitanje kao kada neko vozi suprotnom stranom auto-puta. Postavite sve znake i dalje nekome padne na pamet da vozi suprotnom stranom. Jednostavno za to je potrebna malo veća saobraćajna kultura i da budemo zaista svesni da to nije moguće. Mi ćemo novim zakonom o bezbednosti železničkog saobraćaja koji treba da bude usvojen posle izbora sledeće vlade, predvideti zaštitne ograde na svim prugama gde će se voziti brzinom preko 120 kilometara na sat, što će inače sprečiti one prelaske preko pruge koji su postojali ranije - naveo je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražilo 51 osoba od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i konduktera i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalaz njih petoro među kojima je i mašinovođa.

Bonus video:

01:08

PRIČA O ČUDOTVORNOJ MUMIJI IZ GOLUBINACA! Kupljena od egipatskih razbojnika, a verovalo se da njen prah leči sve bolesti!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.