KAKAV SCENARIO SE MOŽE ODIGRATI U SLUČAJU ZORANA MARJANOVIĆA? Pušten je na slobodu, ali to još NIŠTA NE ZNAČI!
Jelena i Zoran Marjanović, Foto: PETAR ALEKSIĆ, Društvene mreže

SUĐENJE JOŠ NIJE OKONČANO

KAKAV SCENARIO SE MOŽE ODIGRATI U SLUČAJU ZORANA MARJANOVIĆA? Pušten je na slobodu, ali to još NIŠTA NE ZNAČI!

Kako bismo razjasnili sve nedoumice vezane za slučaj suđenja Zoranu Marjanoviću, razgovarali smo sa advokaticom

Objavljeno:
Dijana Spasov

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu u utorak 3. oktobra ukinut je pritvor Zoranu Marjanoviću koji je, podsetimo, osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva supruge Jelene Marjanović.

Marjanović se u pritvoru nalazio od 22. jula 2022. godine kada je osuđen. Iako je šira javnost pomislila da je ubistvo pevačice konačno rešeno nakon šest godina, a njen ubica osuđen, došlo je do preokreta u ovom slučaju.

Zoran Marjanović nakon izlaska iz pritvora
Zoran Marjanović nakon izlaska iz pritvorafoto: M.M./ATAImages

Kako bismo razjasnili sve nedoumice vezane za slučaj suđenja Zoranu Marjanoviću, razgovarali smo sa advokaticom Tijanom Vladisavljević koja nam je objasnila kako je moguće da je Marjanović od trenutka presude zapravo bio u pritvoru, a ne u zatvoru i kako je moguće da je posle svega pušten.

"Pritvor u krivičnom postupku u fazi nakon podizanja optužnice, nema ograničeni maksimalni rok trajanja od šest meseci kao u fazi istrage, već može trajati sve do okončanja postupka, to jest ili do donošenja konačne oslobađajuće presude, ili do upućuvanja osuđenog lica na izvršenje krivične kazne na koju je osuđen", pojašnjava advokatica i dodaje:

"Obzirom da po zakonu pritvor mora trajati što kraće vreme, te mora biti ukinut kada prestanu razlozi zbog kojih je bio određen, moguće je da i nakon donošenja osuđujuće presude koja još nije pravnosnažna, okrivljeni bude pušten iz pritvora, te da se do okončanja postupka brani sa slobode", kaže naša sagovornica.

1 / 6 Foto: PETAR ALEKSIĆ

Ipak, kako nam je objasnila, ovo i dalje ne znači da će krivični postupak krenuti iz početka kako se spekulisalo, jer postupak pred Apelacionim sudom još nije okončan.

"Neki mediji su preneli informaciju da je presuda protiv okrivljenog u ovom slučaju ukinuta, međutim ta informacija nije potvrđena", objašnjava Tijana.

S obzirom da je u pitanju teško krivično delo i da je ceo proces traje već punih sedam godina, a još uvek nije okončan, postavlja se pitanje da li presuda za teško ubistvo može biti poništena ili ne i da li to znači da Zoran Marjanović ipak u nekom narednom periodu može biti potpuno slobodan čovek?

"U daljem toku postupka postupka pred Apelacionim sudom, Marjanoviću prethodna presuda može biti potvrđena ili se može dogoditi da sud presudu preinači, ili da je ukine, i vrati postupak na novo suđenje.Obzirom da okrivljeni više nije u pritvoru, sud nema zakonsku obavezu hitnog postupanja, pa nije isključeno da ovaj postupak može još dugo trajati", pojašnjava naša sagovornica.

Da li će se formirati nova optužnica ili će doći do nekakvih izmena?

"Ne automatski. Kao što smo rekli optužnicu podiže javni tužilac, a potvrđuje je sud. U toku glavnog pretresa može doći i do izmene optužnice ako javni tužilac proceni da izvedeni dokazi ukazuju da se izmenilo činjenično stanje izneseno u optužnici, a može i predložiti da se glavni pretres prekine radi pripreme nove optužnice", kaže advokatica Tijana Vladisavljević.

Ubijena pevačica Jelena Marjanović
Ubijena pevačica Jelena Marjanovićfoto: Printscreen / Facebook

Naša sagovornica ispričala nam je šta možemo očekivati u daljem toku postupka protiv Zorana Marjanovića i slučaja ubistva pevačice i šta ako presuda bude ukinuta.

"Kada presuda bude samo ukinuta, a to ne znači da se radi o oslobađajućoj presudi, žalbeni sud može postupak vratiti na ponovno vođenje glavnog pretresa, tokom kog optuženi može biti pušten da se brani da slobode, ili može ostati i dalje u pritvoru", kaže sagovornica Espresa.

Široj javnosti je poznat slučaj kada je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, te istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred specijalnim sudom u Beogradu.

Podsetimo, advokat Toma Fila izjavio je da je očekivao da će Zoran Marjanović biti pušten iz pritvora, ali i tvrdi da će on biti najverovatnije oslobođen za ubistvo supruge Jelene Marjanović.

"Ne znam da li Zoran ubio ženu ili ne. Govorim samo na osnovu dokaza i onoga što sam ja saznao. Tvrdim da je uviđaj loše urađen, a bez jakih dokaza nema osuđujuće presude. Verujem da će mu se ponovo suditi, ali pred novim sudskim većem. Presuda je napisana na 900 strana, predmet je obiman i poznato je da će se pojaviti niz kontradiktornosti. Advokati su predložili nove svedoke. Sve je to znak da će biti novog suđenja. U advokatskom timu je moj prijatelj Aleksandar Zarić ", kazao je Fila za portal "Telegraf".

Podsetimo, Marjanović je nakon 14 meseci provedenih u pritvoru Centralnog zatvora pušten na slobodu. Ispred zatvora ga je sačekala devojka Zoka. Po izlasku iz pritvora, Zoran se nije vratio u porodičnu kuću u Borči jer se ta kuća, kako se saznaje, prodaje za pola miliona evra.

Od prvog dana, pa do dan danas Marjanović tvrdi da nije ubio svoju suprugu

Pevačica Jelena Krsmanović Marjanović ubijena je 2016. na nasipu u Borči.

Bonus video: Zašto je na slobodu pušten Zoran Marjanović?

02:35

Zašto je na slobodu pušten Zoran Marjanović?

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.