VAPAJ MAJKE NIKO NIJE ČUO, A ONDA JE OTAC MALU PETRU (2) UDAVIO U KOFI VODE: Prošlo je tačno godinu dana
Petra Budimirović, Foto: Nenad Kostić

STRAHOTA

VAPAJ MAJKE NIKO NIJE ČUO, A ONDA JE OTAC MALU PETRU (2) UDAVIO U KOFI VODE: Prošlo je tačno godinu dana

Ubistvo je otkriveno 4. oktobra 2022. godine.

Objavljeno:

Devojčica Petra Budimirović (2) iz Vršca ubijena je pre tačno godinu dana. Njena majka Suzana mesecima se borila da pobegne iz ruku njenog supruga, Marka Budimirovića koji ju je maltretirao i zlostavljao, međutim, institucije su uprkos tome dozvolile da Budimirović sam provodi vreme sa svojom ćerkom, oglušile su se od vapaje Suzane, što je dovelo do toga da Petra bude ubijena na najbrutalniji način.

Ubistvo je otkriveno 4. oktobra 2022. godine. Otac dvogodišnje devojčice, Marko Budimirović, svoju ćerku je tog dana uzeo od majke i odveo je u stan koji je iznajmljivao. Ubrzo nakon toga svojoj supruzi Suzani je poslao poruku da će ubiti dete i sebe. Uplašena žena odmah je pozvala policiju, međutim, Marko je Petru, kako je kasnije pokazala odbukcija, udavio u kofi sa vodom nakon čega je izvršio samoubistvo.

Pandorina kutija propusta institucija

Ovaj strašni zločin otvorio je Pandorinu kutiju brojnih propusta nadležnih institucija koji su prethodili ubistvu.

Marko Budimirović
Marko Budimirovićfoto: Printscreen/Facebook

Majka devojčice je mesecima pre ubistva deteta molila za pomoć i na sve načine ukazivala da je njen bivši partner nasilnik. Međutim, uzaludno.

Kako je utvrđeno nakon zločina, ona je prvi put bivšeg supruga prijavila za nasilje u porodici pola godine pre nego što joj je ćerka ubijena, odnosno 30. aprila 2022. godine. Posle ove prijave saznalo se da nasilje traje više godina, od početka zajednčkog života supružnika, odnosno od kraja 2017. godine.

Tog dana izrečenja je mera prilaska i komunikacije sa žrtvom na 48 sati, a istog dana Osnovni sud na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, produžava hitne mere na 30 dana., odnosno do 1. juna 2022. godine.

Budimiroviću zabranjeno da prilazi ženi, o ćerkici ni reči

Iako je 5. maja iste godine, slučaj ove porodice razmatran na grupi za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi OJT u Vršcu, iako je utvrđeno da postoje poremećeni partnerski odnosi ni jedna institucija nije rešila pitanje viđanja oca sa ćerkicom.

Vršac
foto: Društvene mreže

U narednom periodu čak je i doneta zabrana prilaska Marka Budimirovića u odnosu na devojčicinu majku. Ćerkicu je i dalje mogao da viđa, što je mogao i nakon presude koja je doneta samo 7 dana pre nego što je ubio svoje dete.

On je tada, 27. septembra osuđen zbog nasilja u porodici na godinu dana uslovno, sa rokom provere od tri godine. Takođe, izrečeno mu je i obavezno psihijatrijsko lečenje.

Suzana, devojčicina majka, izašla je na ulicu, na protest građana Vršca nakon što joj je ćerkica ubijena. Uplakana, jedva je stajala na nogama i zajedno sa velikim brojem građana hoda do zgrada institucija kojima se obraćala za pomoć, a koje joj nisu pomogle.

Majka otkrila da joj niko nije verovao!

Suzana je tada ukazala da je svima govorila da će se to desiti, ali da joj niko nije verovao.

- Svima sam rekla da će ovo da se desi. Ja pričam, niko mi ne veruje. Svačije ime, sve kroz šta sam prošla ću reći. Toliko nepoverenja.. - rekla je Suzana tri dana nakon što joj je ćerkica brutalno ubijena.

Kako je kazala, svi se "najgore ophode prema ženi koja je doživela nasilje"

- Moram da izdržim samo do suda da budem podrška ovim dobrim ljudima. Spasiću drugu decu - rekla je ona u suzama.

Utvrđen niz propusta, podnete i krivične prijave protiv Centra

Nekoliko dana kasnije, izvršen je nadzor Centra za socijalni rad i utvrđene su određene manjkavosti, koje se pre svega odnose na to što dete nije bilo uključeno u postupak kao potencijalna žrtva iako postoji obaveza da se to uradi.

Takođe, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad u tom gradu, koji su prethodili nedavnoj tragediji.

Takođe, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, na osnovu prikupljenih podataka u obavljenom nadzoru, Gradu Vršcu – predsedniku Skupštine grada Vršca uputio je inicijativu za razrešenje vršioca dužnosti direktorke Centra za socijalni rad grada Vršca povodom utvrđenih nepravilnosti u radu.

Bonus video: DRAMA NA KOSOVU I UBISTVO 4 SRBINA, REAKCIJA NA PREDSEDNIKOV HRABAR GOVOR U UN! Milićević tvrdi: Samo je KFOR smeo da reaguje

02:58

DRAMA NA KOSOVU I UBISTVO 4 SRBINA, REAKCIJA NA PREDSEDNIKOV HRABAR GOVOR U UN! Milićević tvrdi: Samo je KFOR smeo da reaguje

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.