SRPSKI RULET ODUZIMA ŽIVOTE ŠIROM NAŠE ZEMLJE, A NIKO NE ZNA O ČEMU JE REČ: Otkrivamo šta se krije iza svega
Izazov Srpski rulet, Foto: AP Photo Victor R Caivano, Damir Dervišagić

HOROR!

SRPSKI RULET ODUZIMA ŽIVOTE ŠIROM NAŠE ZEMLJE, A NIKO NE ZNA O ČEMU JE REČ: Otkrivamo šta se krije iza svega

Srpski rulet je uzeo maha, a sve se više priča o njemu

Objavljeno:

"Tik tok" izazovi i ugrožavanje i svoje i tuđe bezbednosti na putevima u Srbiji obeležili su prethodni mesec. Zbog velikog broja pregleda snimaka ili "lajkova", sve je više onih koji voze u kontra smeru. Ludujući po drumovima snimaju se, pa snimke kače najčešće na "Instagram" ili "Jutjub".

Snimaju ih i drugi, šokirani onim što vide. Tako se na instagram-profilu Moj_beo_grad pojavio snimak nepoznatog vozača koji upravlja kolima suprotnim smerom na deonici od Batajnice ka Zemun Polju, 6. septembra.

Samo nekoliko dana pre toga došlo je do stravičnog sudara na Milošu Velikom, kada se Dejan J. (51), upravljajući "puntom" u kontrasmeru, u blizini Obrenovca, zakucao direktno u "hjundaji" i preminuo. Slične scene zabeležene su 14. septembra i u Novom Sadu, kada je snimljen automobil usred raskrsnice Balzakove ulice i Bulevara cara Lazara, kako stoji na zelenom svetlu i to u traci za kretanje u suprotnom smeru...

Novi snimak vožnje u suprotnim smeru zabeležen je na auto-putu pre tri dana, a na snimku se vidi kako vozač juri najbržom trakom u kontra smeru.

Srpski rulet ponovo postao trend

Ovo su samo zabeleženi slučajevi, dok je nezabeleženih verovatno mnogo više. Kako je za "Novosti" upozorila Vera Janković, majka male Nikoline iz Kragujevca, devojčice pregažene i ostavljene na pešačkom prelazu, tzv. srpski rulet ponovo je postao trend.

- Način da se ovome stane na put, između ostalog, jeste da se onima protiv kojih je podignuta optužnica zbog teških dela protiv bezbednosti saobraćaja privremeno oduzima dozvola - kaže ona.

Jutjub i Tik Tok pogoršali situaciju

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, objašnjava da je i ranije bilo slučajeva sličnih "srpskom ruletu", ali da su društvene mreže, naročito "Tik-tok" i "Jutjub" pogoršali situaciju u poslednje vreme.

- Mladi ljudi svašta čine zbog "tik-tok izazova", posebno ako se u to umeša i korišćenje alkohola ili psihoaktivnih supstanci - ističe Koković. - U onoj stravičnoj nesreći na auto-putu, kod Obrenovca, na jutjub-snimku se vidi savijena ruka vozača kroz staklo i kako snima mobilnim telefonom. To su opasne stvari koje ne smeju da se dešavaju. Uticaj jutjubera na najmlađe je neretko poguban. Jedan je objavio koliko je novca zaradio čisteći šoferšajbne na raskrsnicama i imali smo masovan izlazak dece na raskrsnice. Ovo je ne samo zabranjeno, već i opasno - naglašava on.

Dobanovci, vožnja kontra smer

Koković je siguran da će pooštravanje kazni, najavljeno izmenama Krivičnog zakonika, ali i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, uticati na ponašanje svih učesnika, naročito vozača. Za nasilničku vožnju definisanu u 18 težih prekršaja moguće je privremeno oduzimanje kola, a najavljene minimalne kazne za krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja dižu se sa godinu dana zatvora na tri. Koković najavljuje i donošenje kompletno novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima sledeće godine.

Vožnju suprotnim smerom auto-putem tretirati kao nasilničko ponašanje

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, smatra da u propisima treba izmeniti nekoliko stvari.

- Vožnju suprotnim smerom auto-putem treba tretirati kao nasilničko ponašanje, a sudar do kog dođe u takvoj vožnji kao umišljaj, a ne kao nehat - kaže Okanović.

- Takođe, trebalo bi zakonski zabraniti promovisanje takvih izazova i sadržaja na društvenim mrežama. To je već jednom predlagano, ali nije prošlo zbog navodnog ugrožavanja slobode izražavanja. Međutim, ovakvo sankcionisanje je neophodno da bi se od društvenih mreža moglo tražiti da povuče i zabrani inkriminisane sadržaje, kao i da oni koji ih objavljuju mogu biti gonjeni - poručuje on.

Zabraniti i aplikacije koje pokazuju poziciju policijskih patrola

Sagovornik Novosti insistira na tome da se moraju zabraniti i aplikacije koje pokazuju poziciju policijskih patrola, jer se na osnovu toga oni koji bahato voze opredeljuju kuda će se kretati.

Da zakonska rešenja daju već neke rezultate pokazuje statistika. Prema Kokanovićevim rečima, 22. septembra zabeleženo je 327 stradalih od početka godine, što je za 37 manje nego u istom periodu lane.

Bonus video

00:51

IZBEGNUT SUDAR DVA VOZA U ZEMUNU! Stanisavljević otkrio: Bila je neprevdiđena okolnost, OVE dve stvari su presudile!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.