OPTUŽEN DA JE UZEO 90 MILIONA IZ BUDŽETA, pa pušten: Pala optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Niša!
Foto: Printskrin Jutjub / MRCN produkcija

utvrdili!

OPTUŽEN DA JE UZEO 90 MILIONA IZ BUDŽETA, pa pušten: Pala optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Niša!

Bivši gradonačelnik Niša Miloš Simonović i zamenik gradskog javnog pravobranioca Vladimir Stamenković nisu zloupotrebili službeni položaj u postupku davanja u zakup bioskopa "Vilin grad"
Objavljeno:

Ovakvu odluku doneo je Osnovni sud u Nišu još u septembru prošle godine odbacujući optužni predlog kojim im je to krivično delo stavljeno na teret, a rešenje je postalo pravosnažno nakon što je ovih dana Viši sud odbio žalbu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Simonović i Stamenković bili su privedeni u maju 2014.godine i osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj i navodno oštetili gradski budžet za 90 miliona dinara.

Žrtva stravičnog požara u Zaječaru u stvari ubijena?! Obdukcija pokazala da je izbodena nožem!

Simonović se sumnjičio tada da je zloupotrebio položaj gradonačelnika tako što je zaključio ugovor sa privatnim preduzećem "Bioskop Vilin Grad" d.o.o. Niš u trajanju od 15 godina bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, a Stamenković da je pre potpisivanja ugovora dostavio mišljenje da ovakav ugovor ispunjava zakonske uslove i da se kao takav može zaključiti. No, posle istrage koja je vođena u Višem tužilaštvu u Nišu, budući da nije bilo dokaza da je gradski budžet oštećen, predmet je prebačen na zastupanje Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu zajedno sa blažim optužnim predlogom koji ih je teretio da su zloupotrebili službeni položaj tako što nisu ispoštovali Zakon o javnoj svojini prilikom davanja bioskopa pod kiriju. No, Osnovni sud je odbio takav optužni predlog usled nedostatka dokaza a Viši sud je nakon toga odbio žalbu Osnovnog javnog tužilaštva, konstatujući da je sve bilo po zakonu.

Simonović, koji je funkciju gradonačeknika obavljao kao član DS-a, kaže da se radilo o "čisto političkom procesu".

- Nema nikakve sumnje da je u pitanju bio politički proces. Za ove tri godine koliko je trajala istraga, ništa novo nije ustanovljeno što se nije znalo tada. Zakonom o javnoj svojini nije bila potrebna saglasnost Republičke direkcije za imovinu za izdavanje prostora čiji je grad bio nosilac javne svojine i to se znalo i tada. Ovo je treći proces protiv gradskih funkcionera iz tog perioda koji je pravosnažno okončan odbacivanjem optužbi. Samo su advokatski troškovi, koje će platiti država za ta tri procesa, 10 miliona dinara, pa je pravo pitanje ko zapravo oštećuje državu i na koji način - rekao je Simonović.

Simonović kaže da će podneti tužbu za naknadu štete jer je ni kriv ni dužan proveo 24 dana u pritvoru.

- Naneta mi je šteta, kao i mojoj porodici, i zato ću podneti tužbu, iako nikakav novac ne može da mi nadoknadi golgotu kroz koju smo prošli samo zato da bi neko zaradio političke poene - kaže Simonović.

Sve bilo po zakonu

U rešenju Višeg suda navodi se da je Zakon o javnoj svojini stupio na snagu pre potpisivanja ugovora pa grad nije više bio nosilac prava korišćenja bioskopa već nosilac javne svojine, kao jedinica lokalne samouprave, te kao takav shodno članu 80 istog zakona može preduzimati akte raspolaganja nepokretnostima na kojima ima pravo javne svojine. Navodi se i da je po istom zakonu prostor u javnoj svojini moguće dati u zakup i neposrednom pogodbom, ako je to jedino moguće rešenje, te da se odlukom o poslovnom prostoru poslovni prostor može rasporediti u skladu sa sa odlukom o prihvatanju učešća grada u realizaciji projekta od interesa za grad Niš i da o tome rešenjem odlučuje gradonačelnik.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.