MRTVA USTA GOVORE PROTIV HARADINAJA: Da li će iskaz Albanca Kujtima Beriše isporučiti Ramuša Srbiji?
Foto: AP

dramatično svedočenje

MRTVA USTA GOVORE PROTIV HARADINAJA: Da li će iskaz Albanca Kujtima Beriše isporučiti Ramuša Srbiji?

Beriša je poginuo "pod čudnim okolnostima" u februaru 2007. godine u Podgorici
Objavljeno: 08:39h

Ispovest izbeglice sa Kosova, Albanca Kujtima Beriše, mogla bi da promeni sudbinu Ramuša Haradinaja, čije izručenje traži Srbija.

Dnevni list Blic je objavio sadržinu njegovog svedočenja, koje se desilo tri godine pre njegove smrti "pod sumnjivim okolnostima", 16. februara 2007. godine.

Podsetimo, o tome da li će Haradinaj biti izručen Srbiji da bi mu se ovde sudilo za ratne zločine, odlučiće sud u Kolmaru u Francuskoj, 27. aprila. Ramušev brat Daut Haradinaj zapretio je etničkim čišćenjem Srba sa Kosova ukoliko se ovakva odluka donese.

Kako piše Blic, bilo je planirano saslušanje Beriše o mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja. Nastradao je pre svedočenja, ali je sačuvan iskaz koji je dao maja 2004. godine u Crnoj Gori. U ovom iskazu Beriša je optužio Ramuša i Dauta Haradinaja za ratne zločine.

Kako je rekao, Haradinaji su 1997. godine iz Albanije donosili velike količine oružja i formirali su štab OVK u Glođanima. Beriša kaže da mu je jedan od meštana rekao da su "malopre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca".

Beriša dalje kaže da je Idriz Baljaj Toger, desna ruka Haradinaja, rekao da je sve akcije protiv Srba i "Albanaca izdajnika" naredio Ramuš.

Ispričao je i da je jednom tokom noći u njegovu kuću upao Toger sa četvoricom muškaraca u crnim uniformama.

foto: AP

- Toger mi je lisicama vezao ruke. Iz kreveta su digli moju suprugu Saniju i pod batinama nas odveli u štab u Rzniću. Mene su odmah bacili u bunar dubok više od tri metra, a Saniju odveli u štab. Nešto kasnije iz te rupe izvukli su me Gani Zenija i Taf Čefaj, koji su obezbeđivali Togera. Kad su me doveli u štab, on je odmah počeo da me tuče. Onesvestio sam se - rekao je Beriša.

Kad se probudio, bio je vezan na metalnom krevetu.

- To je bila njihova sprava za mučenje. Više puta su kroz mene puštali struju, da bi me onda odvezali i izbacili u hodnik. Kasnije sam saznao da me je spasao Sami Haskaj sa još nekoliko komšija - rekao je i dodao da mu je kasnije supruga ispričala da ju je silovao Toger.

Beriša je u drugom delu iskaza govorio o mučenjima zarobljenih policajaca Zenuna Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljije, i još jednog Albanca.

foto: Profimedia

- Tu u štabu njima su naredili da se okrenu ka jednoj jabuci. Toger je isukao nož iz pojasa i jednim potezom Zenunu Gašiju rasekao butni mišić do kostiju. Jedan od njegovih ljudi doneo je so i ubacio u ranu, a drugi je nasilno preko pantalona nekakvih zarđalim šilom ušivao zasoljenu ranu - svedočio je Beriša.

Na kraju je rekao najužasniji detalj: Toger je odsekao nos Misinovom sinu Saljiji i naterao oca da ga pojede.

Rekao je i da je video da dve Srpkinje, majku i ćerku iz Gornjeg Ratiša, iz kuće izvodi Toger.

- Sve vreme su ih tukli. Ubacili su ih u džip i odveli u pravcu Radonjičkog jezera. Posle dvadesetak minuta čuli smo nekoliko kratkih rafala - rekao je Beriša, i dodao da je video stotine izmasakriranih tela pored kanala kod Radonjičkog jezera.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.