"ZNAMO DA ĆEŠ SPAVATI SA PSIHOLOGOM"! Nada preživela PAKAO sa bivšim partnerom, lomio joj REBRA i DAVIO JE (FOTO)
Nada Grujičić, Foto: Mondo/Privatna arhiva

JEZIVO

"ZNAMO DA ĆEŠ SPAVATI SA PSIHOLOGOM"! Nada preživela PAKAO sa bivšim partnerom, lomio joj REBRA i DAVIO JE (FOTO)

Predložila mu je da idu kod psihologa na razgovor, ali on to odbija rečima "svi znamo da će se to završiti tako što ćeš spavati sa psihologom"

Objavljeno:

Nada Grujičić (28) iz Beograda je bila žrtva nasilja u porodici u periodu od septembra 2021. do 24. aprila 2022. godine. Nju je psihički i fizički maltretirao njen tadašnji emotivni partner S.M. (22) sa kojim je živela u njegovoj kući u kojoj živi i njegova šira porodica, zajedno sa podstanarima. Sa njim je u emotivnom odnosu bila od maja 2021. godine, a odnos je eskalirao kada ju je pretukao u vikendici u prisustvu svog druga. Za MONDO je ispričala hronološki šta se dogodilo, a potom nam je njena advokatica rekla dokle je došao sudski proces.

"Sa S. sam bila u vezi od maja 2021, a zajedno smo živeli od septembra 2021. godine. Veza je počela sjajno i bajno, ali nakon par meseci počinje da me omalovažava i vređa dok mi u isto vreme za moje dobro objašnjava kako mi moji prijatelji ne misle dobro. Gledao je da ih skloni od mene, a u tome je delimično i uspeo. Odaljila sam se od prijatelja i porodice. U kafiću koji sam držala, radio je sa mnom i objasnio mi da mi čak ni radnici ne trebaju jer smo dovoljni nas dvoje za posao. Njegove ispade i prebacivanja sam pravdala time što je još uvek mlad i nezreo, pa sam pokušavala stalno razgovorom da dođemo do mira ali ni to nije vredelo, odustala sam na kraju", započela je Nada svoju ispovest za MONDO.

U januaru 2022. godine, Nada se osećala loše i od njega je tražila pomoć. Predložila mu je da idu kod psihologa na razgovor, ali on to odbija rečima "svi znamo da će se to završiti tako što ćeš spavati sa psihologom". Prema njenim rečima, svađe su bile konstantne gde je on od nje tražio potvrdu da je u pravu za sve što kaže, a onda je počeo i fizički da nasrće na nju. Stezao joj je ruku, čupao za kosu, pribijao uza zid, a najgore je što se nije libio da to radi pred drugim ljudima.

"Tu dolazimo do prvog ozbiljnog fizičkog napada kada me je prebio bez ikakvog razloga. Odlučila sam da odem od njega, ali sam mu se ipak vratila zbog mraka u glavi i njegovog manipulisanja. Svađe su se nastavile, nastavio je i fizički da me napada u blažoj meri, a početkom aprila 2022. sam odlučila da ne mogu više da nastavim ovo. No, ipak sam mu se vraćala. Nakon toga, on predlaže da otputujemo negde sami kako bi se sve smirilo. Potom je tražio od mene da prekinem kontakt sa svojom majkom i najboljom drugaricom kako me više ne bi omalovažavao. Ja sam pristala samo na putovanje, ne i na taj uslov. To mu nije odgovaralo, ali je ipak popustio", rekla je Nada.

Nakon toga, desio se kobni i presudni vikend u mestu Bogdanica kod Gornjeg Milanovca. U noći između 23. i 24. aprila 2022. godine, tadašnji emotivni partner Nade, S.M, ju je pretukao i to u prisustvu svog druga S. koji nije reagovao. Prema njenim rečima, ona ga je molila za pomoć, a on je samo okrenuo glavu na drugu stranu i gledao u pod. Posvađali su se na pravoslavni Vaskrs, a onda je počeo da je davi, udara i izbacuje iz kuće.

Nada Grujičić
foto: Printscreen/Instgram/nadagrujicic6

Nakon svađe koja je izbila, Nada je otišla u sobu da spava, a kada se probudila, shvatila je da je zaključana. Vikala je, lupala na vrata kako bi je pustio, ali uzalud jer je muzika bila preglasna u dnevnoj sobi. On je potom ušao u sobu, počeo je da je vređa i naziva pogrdnim imenima, a onda ju je bacio na krevet, opkoračio je, seo preko nje i počeo da je guši. Obema rukama ju je držao za vrat, a nogama ju je stiskao u predelu stomaka i rebara.

Pljuvao ju je, vređao, pa ju je nakratko puštao da dođe do vazduha, a onda bi nastavio da je guši. Onda ju je pustio, ona je to iskoristila i uzela je ključeve od kuće, ali ih je on istrgao iz njenih ruku i potom je isekao po ruci što se i vidi na jednoj od ustupljenih fotografija. Krvarila je, on ju je ponovo uhvatio za vrat i obratio joj se rečima "Ideš iz kuće ku*vo". On je počeo da joj pakuje stvari, dok se ona okrenula ka njegovom drugu S. kojem se obratila za pomoć rečima "Da li vidiš šta se dešava i šta on meni radi?", na šta on nije reagovao, okrenuo je glavu na drugu stranu.

Gurao ju je kroz vrata, ona ga je molila da je ne izbacuje usred noći, a on je odgovorio da ga "ne zanima". Potom joj je dao i kesu za đubre, ona je odgurnula tu kesu, a kao odgovor je dobila pesnicu u stomak. Obratio joj se rečima "Evo ti đubre ku*vo, za bolje i nisi", dok je ona ležala u bolovima i molila ga za pomoć i milost. Nakon toga su ušli u automobil, ona je mislila da je vozi u bolnicu jer je tako rekao, a zapravo ju je odveo do njiva na kraju zemljanog puta.

Izbacio ju je iz vozila sa njenim stvarima, vratio se u automobil i otišao. Ostala je sama u mestu gde nema ni ulične rasvete, a trpela je jake bolove od batina koje je prethodno dobila. Bilo je oko tri sata ujutru. Obavestila je drugaricu o svemu i razmišljala je da li da prijavi S. nadležnim organima.

Hitna pomoć joj je saopštila da "ona zvuči dobro, da oni nisu taksi služba i da sama dođe do njih taksijem", a policija je krenula da je traži nakon poziva u pomoć. Za sve to vreme, njen emotivni partner S. joj je pisao poruke i na kraju se vratio po nju. Vratili su se u vikendicu i terao ju je da se skine. Drugarice je obavestila da je policija došla do nju, a kada je policija zvala, pred njim je morala da laže i da kaže da zapravo nema potrebe da dolaze i da je sve u redu.

Njena borba za goli život se nastavila kada je on zaspao jer je bio u alkoholisanom stanju. Uzela mu je ključ od automobila i odvezla se u hitnu pomoć u Čačku. Kada su je videli lekari, prebacili su je u gradsku bolnicu i usledili su pregledi. On je ujutru primetio da nema ni nje ni automobila, pa ju je prijavio za krađu automobila. Nadina majka je za portal "Espreso" izjavila da ju je ujutru pozvao S. i rekao "Izvinite što vas zovem ovako rano, ali Nada mi je ukrala auto i pobegla, recite joj da mi ga odmah vrati".

Ustanovljene su teške telesne povrede koje je Nada zadobila prethodne noći. Višestruki udarci, gušenje rukama izazvali su hematome na bočnoj i prednjoj strani vrata, oguljotine sa unutrašnje strane donjeg dela leve podlaktice, oguljotine u predelu prednjeg gornjeg dela desne ilijačne kosti, kao i hematome u predelu spoljašnje strane gornjeg dela obe nadlaktice i prelome sedmog i osmog rebra. Na pregledima kod lekara u KBC "Dr. Dragiša Mišović - Dedinje", ustanovljeno je da je zadobila i prelom devetog rebra i da mora na redovne pleuralne punkcije jer ima pleuralnog izliva. To znači da je iz pluća morala da joj se vadi tečnost zbog slomljenih rebara koja su udarala u plućnu maramicu.

1 / 5 Foto: Mondo/Privatna arhiva

Borba za pravdu

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Gornjem Milanovcu je podneta Krivična prijava za krivično deloTeška telesna povreda iz člana 121 stav 2 Krivičnog zakonika i krivično delo Nepružanje pomoći iz člana 127 stav 1 Krivičnog zakona, dok je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava za krivično delo Nasilje u porodici iz člana 194 stav 1 Krivičnog zakona. Dva meseca nakon nasilja u vikendici, saslušan je S.M. kao i njegov drug S. i obojica su sve negirali. S.M. je dobio zabranu prilaska, nije bio zadržan ili uhapšen uprkos nalazu lekara o dijagnostikovanim teškim telesnim povredama. Sva medicinska dokumentacija je predata na veštačenje, ali je došlo do obrta u istrazi jer su njene povrede prekvalifikovane iz teških u lake telesne povrede.

Veštaci dr LJ.B. i dr J.Š. su utvrdili da je slomljeno jedno rebro, a ne više koliko je tvrdilo više različitih lekara. Advokatica Nade je podnela primedbu, veštačenje je ponovljeno ali od strane istih veštaka. Ceo predmet se od maja 2023. godine nalazi u Beogradu. Povrede veštači medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Novi obrt se dogodio kada je odbačena krivična prijava za nasilje u porodici jer nema dovoljno dokaza da je Nada Grujičić živela i bila u vanbračnoj zajednici sa osumnjičenim S.M. Njegovi roditelji su svedočili da je ne poznaju i da ona nikada nije bila u bilo kakvom odnosu sa njihovim sinom i da je on imao mnogo devojaka. Nada je na svom "Instagram" profilu objavila fotografiju na kojoj se vidi cela porodica na Božićnoj trpezi, a ista slika je dostavljena i tužilaštvu. Prema rečima Nade, njegova majka je čak tu fotografiju okačila na svoj "Fejsbuk" profil u to vreme.

Sadašnja devojka S.M. je posvedočila da je sa njim u vezi od 2019. godine i da Nadu ne poznaje i da ne zna za nju. Tvrdila je da je sa S.M. u emotivnoj vezi bez prekida i pauza. Nadina advokatica je potom podnela predlog da se veštače telefoni da bi se utvrdila posebna stambena jedinica na toj adresi dok su bili u emotivnom odnosu u kojoj je ona neprijavljena živela sa njim. Krivična prijava je odbačena 28. jula 2023. ove godine zbog nedostatka dokaza da je Nada živela kod njega.

Advokatica Nade Grujičić je podnela krivične prijave za davanje lažnog iskaza majke, oca i sadašnje devojke S.M, a podneće i prigovor na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi. Kontaktirali smo i advokaticu Nade koja nam je objasnila dokle je stigao proces, a iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva su nam rekli da je slučaj trenutno u Višem javnom tužilaštvu zbog podnete žalbe na odbačenu krivičnu prijavu o Nasilju u porodici.

"Postupak u Gornjem Milanovcu je u toku, nakon što su prvobitno veštaci koji su dobili naredbu da izveštače da li se radi o teškim telesnim povredama iz stava 1 ili stava 2 Krivičnog zakonika, iako je već postojao nalaz i mišljenje šest-sedam različitih lekara specijalista prema kojima je utvrđeno da su oštećenoj tri rebra slomljena, izveštačili su da oni vide samo jedno slomljeno rebro, te da je to po njihovom mišljenju Laka telesna povreda, pa nakon Primedbi koje smo podneli za takav laički nalaz, donet iz ko zna kojih razloga, jer čak i da je jedno slomljeno rebro, ono u konkretnom slučaju predstavlja tešku telesnu povredu jer je oštećena imala redovne pleuralne punkcije, te ponovnog istog veštačenja istih veštaka, tužilaštvo je predmet dostavilo medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Beogradu, kako bi se izveštačile povrede, na okolnosti da li se radi o teškim telesnom povredama opasnim po život, te čekamo da se završi veštačenje, dok je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo Rešenje o odbacivanju krivične prijave za krivično delo Nasilje u porodici, sa obrazloženjem da nakon saslušanih svedoka, kao i dokaza koje je oštećena dostavila, se ne može dokazati da su oštećena i osumnjičeni bili u vanbračnoj zajednici, te da možemo podneti privatnu tužbu za krivično delo Lake telesne povrede. S obzirom, da nažalost imamo osećaj da se nalazimo u borbi sa vetrenjačama, te da je nesumnjivo da postoje dokazi o vanbračnoj zajednici, podneli smo Prigovor na pomenuto rešenje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dana 04.08.2023, te se nadamo da će isti prigovor i biti usvojen. Isto tako, pored Prigovora koji smo podneli, podneli smo i krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, protiv roditelja osumnjičenog, za krivično delo Davanje lažnog iskaza iz člana 335 st.3 KZ, kao i protiv sadašnje devojke osumnjičenog, za isto krivično delo, koje krivične prijave smo dostavili uz sam prigovor i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Smatramo da postoji osnovana sumnja da su roditelji osumnjičenog, iako su čak imali i mogućnost da budu oslobođeni od dužnosti svedočenja, svesno odabrali da lažno svedoče u korist svog sina, kako bi osumnjičeni izbegao mogućnost krivične odgovornosti, te takođe smatramo da je sadašnja devojka kao svedok u postupku lagala da je sa osumnjičenim u emotivnoj vezi od 2019. godine, kako bi se isključila mogućnost vanbračne zajednice između oštećene i osumnjičenog, ali nije na nama da utvrđujemo da li je to uradila svesno ili na nagovor osumnjičenog. Ono što bih još dodala, pored toga da je sve sada u rukama tužilaštva, kako Prvog osnovnog javnog tužilaštva, tako i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jeste činjenica da je u prethodnom periodu u Republici Srbiji znatno povećan stepen nasilja, te da je neophodno da žrtve nasilja budu adekvatno zaštićene, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko je nasilja koje se završava smrtnim ishodom, najpre prema ženama, te smatramo da je neophodno da se iscrpe sva sredstva dokazivanja, kako ne bi došlo do ovakve konkretne situacije, u kojoj osumnjičeni može biti oslobođen i pored dokaza, a pogotovo jer se protiv konkretnog osumnjičenog vodi prema istoj oštećenoj i postupak u Gornjem Milanovcu, za teške telesne povrede i nepružanje pomoći", izjavila je advokatica Nade Grujičić.

Ako trpite nasilje, kontakt telefoni Savetovališta protiv nasilja u porodici (SOS telefon i sigurna kuća) su:

0900-011-011, besplatan poziv, radnim danima od deset do 19 časova 011 2769-466, radnim danima od deset do 19 časova 062304-560, od 19 do deset časova Hitni pozivi za prijavu nasilja u porodici mogu se izvršiti na broj 0900-100-600 od 00 do 24 časa, besplatnim pozivom.

01:09

APSOLUTNA SIGURNOST ZA ŽENE KOJE TRPE NASILJE NE POSTOJI Advokatica savetuje: Jedino je OVO rešenje da se osećaju ZAŠTIĆENO

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.