LOPOV PRERUŠEN U POLICAJCA POZVONIO NA VRATA DEVOJCI IZ SRBIJE: Kad je izgovorio OVO, shvatila da je u problemu
Policija / Ilustracija, Foto: Sonja Spasić

OTVORITE ČETVORE OČI

LOPOV PRERUŠEN U POLICAJCA POZVONIO NA VRATA DEVOJCI IZ SRBIJE: Kad je izgovorio OVO, shvatila da je u problemu

Situacija u kojoj se našla uznemirila je mnoge. Ali je i dobila korisne savete šta treba da radi ukoliko se nađe u istoj ili sličnoj situaciji

Objavljeno:

Jedna od prvih stvari koje nas roditelji nauče jeste da vrata svog doma ne otvaramo nepoznatim ljudima. Međutim, kada pokuca nepoznato ali službeno lice, takvo pravilo ne važi. Ipak da se i posete u uniformama mogu zloupotrebiti najbolje pokazuje primer devojke iz Srbije koja je svoja vrata, kako tvrdi otvorila lažnom policajcu.

Na društvenoj mreži Redit, Srpkinja se požalila ostalim članovima ove mreže na situaciju koja joj se nedavno desila, za koju, kako tvrdi nije bila dobronamerna, a to su joj potvrdili i u policiji. Deljenjem svog iskustva na internetu, želela je da pita da li iko zna šta se krije iza jedne takve "posete".

"Zvoni mi policajac na vratima. Ja otvorim on kaže 'policijska provera mesta boravišta'. Bez ikakvog pitanja ja mu pružim ličnu kartu. On popunjava neki kao list i sam počne da priča: 'Vas su prijavili bivši vlasnici da niste u stanu'. Molim?

'Ta porodica od kojih ste stan kupili su vas prijavili da niste u stanu. Nema vas na spisku stanara'.

Ništa ne razumem? Pa sanduče su stavili na moje ime, znači da postojim u nekoj evidenciji.

'Ne znam, dobićete prijavu', kaže on meni.

Pozovem bivše vlasnike stana žena dobije nervni slom. Kaže 'ja tebe prijavila? Za šta? Idi u policiju i vidi ako je neko iskoristio moje ime i podatke to nije naivno'.

Odem u policiju. U 4 različite kancelarije svi su bili jako ljubazni i proverili. Nema podataka da postoji bilo koja prijava na moju adresu, ime, niti da postoji bilo kakav nalog da se šalju ekipe na tu adresu. Šta da radim? Neko mi je poslao laznu policiju na vrata, ali zašto? Šta se radi u ovakvim situacijama?" napisala je ona u svojoj Redit objavi.

"Broj značke i pre nego što kaže dobar dan"

Situacija u kojoj se našla uznemirila je mnoge. Ali je i dobila korisne savete šta treba da radi ukoliko se nađe u istoj ili sličnoj situaciji.

"Kad ti dođe sumnjiv policajac, zapišeš broj značke, čak je u obavezi da ti isti kaže, i da se predstavi imenom i prezimenom. Ukoliko bilo koji policajac neće da kaže ime ili broj značke - nije pravi. Šta sad možeš - ne možeš ništa, ako nisi zapisala broj značke, a ako je zaista bio lažan e tek onda ne možeš ništa. U slučaju sledećeg dolaska policije na vrata, pre nego što otvoriš vrata, traži broj značke, ne otključavaj vrata i momentalno okreni 192, da potvrdiš da je to taj policajac. Znači za ubuduće, prvo broj značke, pre nego što kaže dobar dan, i takođe da znaš da nisi u obavezi ni vrata da mu otvoriš, kao ni da ga pustiš u kuću, ako nećeš (ukoliko nema nalog, ili opravdan razlog da misli da je u toku krivično delo)", posavetovao ju je jedan reditor, dodavši takđe da uglavnom svuda idu po dva policajca.

Većina je smatrala da se zapravo radi o lopovima.

"Ako biraju koji stan će da opljačkaju baš ih briga što se predstavljaju kao policajci. Ionako će završiti u zatvoru. A i nije velika šansa da će ih neko uhvatiti. Baš će svako da proverava da li je policajac na vratima pravi policajac. Pa pre par godina su bili drumski razbojnici obučeni u policijske uniforme", glasio je još jedan komentar.

Bilo je i onih koji su se pitali, šta uopšte znači da je neko prijavio nekog da nije u stanu, na šta je devojka objasnila da rečenica koju je navodni policajac rekao bila ništa više nego glupost.

"Policajka u stanici mi je rekla da je to glupost šta je on izgovorio. Po zakonu mogu da imam 25 stanova pa ne mogu da budem u svim stanovima. I šta se koga tiče da li sam i stanu. Mislim možda se nekog i tiče ali policija svakako ne bi po toj prijavi vršila nikakvu proveru", objasnila je devojka.

Pasiviziranje adrese stanovanja ili boravišta?

Ipak, jedan je gledao sa vedrije strane, pa objasnio da može biti u pitanju pasiviziranje adrese stanovanja ili boravišta.

"Naime, postoji član zakona, koji na osnovu zahteva suda ili nekog drugog pravnog organa može da pokrene proveru adrese stalnog stanovanja. Krajnji ishod je da ti MUP "oduzme" adresu i da ti praktično moraš da dokazuješ da stvarno tu stanuješ. Meni se desilo da idem da svedočim da neki komšija ne stanuje iznad mene", napisao je mladić.

Međutim, njegovo objašnjenje je brzo palo u drugi plan, kada se javio još jedan komentator koji je sumnjao na lopove.

"Ovo je jako čudno i može biti da u vreme odmora određeni ljudi proveravaju koji su stanovi prazni, idu od vrata do vrata i proveravaju gde može da se prođe. Uniforma policije uliva poverenje, da niko ni ne pomisli da uradi logično- pozove policiju. Dakle, čuvaj se u narednom periodu, može svašta da se dogodi, a možda se neće ništa ni dogoditi. U svakom slučaju, oprez nije na odmet", bio je još jedan komentar.

Devojka se na neke savete zahvalila i odgovorila da joj se stan nalazi na dobroj lokaciji, ali da joj je možda najmanji stan u celoj zgradi, pa je zbog toga mislila da neće biti meta lopova.

Bonus video: Krađa u Novom Sadu

00:24

Krađa u Novom Sadu

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.