"SPAVAO JE U ODELU DA BI MOGAO DA ODE ČIM GA POZOVE": Ugledni lekar u Nišu završio kao rob "Ušatog"
Foto: Printscreen/youtube

strašno

"SPAVAO JE U ODELU DA BI MOGAO DA ODE ČIM GA POZOVE": Ugledni lekar u Nišu završio kao rob "Ušatog"

Tokom oba suđenja čulo se mnogo neverovatnih stvari, počev od toga da je Jozef napustio svoju porodicu, živeo na ulici, spavao na klupi ili u vozilu

Objavljeno:

Nišlija Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović osuđeni su pravnosnažno na po 11 godina zatvora jer su dve godine držali kao roba uglednog niškog kardiologa Jozefa G. (66). Viši sud u Nišu doneo je još jednu presudu protiv Nikolova i to na šest meseci robije jer je od vojnog lekara Gorana Damnjanovića tražio da ga pregleda više od 800 puta iako nije bio vojni osiguranik, zbog čega je i doktor dobio doduše uslovnu zatvorsku kaznu. Posle dva suđenja i dalje je misterija kako su dva niška ugledna lekara postali taoci besposličara.

Tokom oba suđenja čulo se mnogo neverovatnih stvari, počev od toga da je Jozef napustio svoju porodicu, živeo na ulici, spavao na klupi ili u vozilu a sve što bi zaradio ili pozajmio davao Nikolovu, do audio snimka stravičnih batina koje je trpeo od svog mučitelja.

Sa druge strane i tokom suđenja za nezakonite radnje na koje je naveo Damnjanovića, čulo se i da ga je i ovaj lekar bespogovorno slušao, ustajao usred noći na jegov telefonski poziv, pregledao ga 800 puta iako je Nikolov bio potpuno zdrav, lečio ljude koje bi mu ovaj dovodio da bi mu čak dozvolio da EKG aparat, vlasništvo Vojne bolnice, odnese kući.

Ono što se nije saznalo ni na jednom od dva suđenja je zašto su dva ugledna niška lekara sebi dozvolila da ih čovek skromnog obrazovanja i po sopstvenom priznanju besposličar koji je živeo od tuđeg novca, drži u šaci i uništava im život.

Ovo pitanje ostalo je bez odgovora jer Jozef G. uopšte nije saslušavan s obzirom na to da je utvrđeno da usled oštećenja mozga pati od psihičkog poremećaja čiji deo je i sumanuta vezanost za Nikolova. Sa druge strane Damnjanović je nevešto pokušavao da objasni zbog čega je zdravog čoveka gledao 800 puta pravdajući se Hipokratovom zakletvom koja ga obavezuje da leči svakog kome je pomoć potrebna ali bez adekvatnog objašnjenja zašto je dozvolio Nikolovu da iz njegove ordinacije odnese EKG aparat.

Da je Jozef prema Nikolovu imao patološki odnos, čija priroda nije precizno utvrđena, posvedočio je neuropsihijatar Zoran Đurić.

„Za okolinu su te promene postale vidljive u vreme njegovog odlaska u penziju kada je napustio dotadašnje vrednosti, promenio odnos prema porodici, veri i sebi i odao se beskućništvu a sve zbog sumanute privrženosti Nikolovu. Došlo je do emocionalne vezanosti za Nikolova i to pre više od deset godina, ta veza u počeku nije imala sumanute karakteristike, ispoljavala se na relaciji lekar – pacijent. Vremenom, oštećeni je idealizovao tog mladog čoveka, smatrao je da on treba da ga spasi od bolesti, da mu obezbedi finansijsku stabilnost, da mu ispunjava sve zahteve. Prihvatio je degradirajuću ulogu i od uglednog lekara pretvorio se u čoveka koji živi na ulici i spava u automobilima. To je sumanuti psihotičan doživljaj a što se tiče seksualnih referenci, postoje indicije o tome ali potvrdu nemamo. Oštećeni je prilikom razgovora na tu temu sa gnušanjem odbacio takvu mogućnost, ali iz izjava svedoka i ostalih dokaza proizilaze indicije o tome“, kazao je Đurić.

I Jozefova supruga Vesna iznela je strašne tvrdnje o životu koji je pod Nebojšinim uticajem vodio njen suprug.

„Sve je počelo pre jedanaest godina kada je moj suprug bio direktor Klinike za kardiologiju u Kliničkom centru u Nišu gde sam ja radila kao medicinska sestra. Videla sam tog čoveka sa mojim mužem, pitala sam ga ko je on, objasnio mi je da je Nebojša navodno sin njegovog školskog druga. Posumnjala sam da mi ne govori istinu jer njegovi navodni kardiološki pregledi uopšte nisu evidentirani u dokumentaciji a moje sumnje su narasle kada sam videla da vozi naš auto. Počeo je da ga poziva neprestano i danju i noću, suprug je spavao u odelu da bi mogao odmah da krene, čim mu zazvoni telefon. Pokušavala sam da ga sprečim, jednom prilikom je otišao u dečju sobu, hteo je da skoči sa terase samo da bi izašao iz kuće, sklonila sam se jer sam shvatila da je spreman na sve. Molila sam ga, preklinjala da prestane sa tim a on mi je govorio: „Pazi šta radiš, nanećeš mi štetu!“ Pitala sam ga : „Da li si ubio čoveka, da li ste u ljubavnoj vezi, da li ima neke kompromitujuće fotografije, da li te ucenjuje?“ On mi je govorio da može pare da daje kome hoće“, ispričala je pred sudom Vesna.

I Jozefove kolege iz niške bolnice tvrde da su bili svedoci njegovog iracionalnog odnosa sa Nikolovim.

„Jozefa smo zvali bankomat “Ušatog”, što je bio nadimak koji smo nadnuli Nikolovu. Uvodio ga je na kliniku u svako doba, zaticali smo ih tamo i noću kad nije bilo razloga da se tamo nađu“, kazao je jedan od niških lekara.

Sa druge strane Nikolov je pokušao da objasni da je sa obojicom lekara imao sasvim nevin odnos u čijij je osnovi bila njegova potreba da mu budu na raspolaganju jer je navodno vrlo lošeg zdravstvenog stanja, Tako je svoj odnos sa Jozefom objasnio relacijom sličnom otac – sin te negirao da ga je zlostavljao. Damnjanovića je pak oslovljavao sa “kume” , te se na tu vezu pozivao kada je objašnjavao zbog čega je od njega zahtevao usluge koje su ovog lekara umalo oterale na robiju.

Kazna od 11 godina robije je jedna od najstrožih izrečenih za trgovinu ljudima. Više javno tužilaštvo je tražilo 12, što je maksimum predviđen za ovo krivično delo ali je sud smatrao da treba uvažiti okolnost da Nikolov i Dragana nisu prethodno osuđivani te im je izrekao godinu manje.

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.