ŠTA O DEČAKU GOVORI TO ŠTO JE IMAO PLAN I SPISAK? Dr Đukić Dejanović otkrila gde je dečak sada i šta sledi!
Prof. dr Slavica Đukić Dejanović/Ilustracija, Foto: KURIR/NEMANJA NIKOLIĆ/PRVA TV/PRINTSCREEN/PRIVATNA ARHIVA

stravičan zločin

ŠTA O DEČAKU GOVORI TO ŠTO JE IMAO PLAN I SPISAK? Dr Đukić Dejanović otkrila gde je dečak sada i šta sledi!

Nema reči za zločin koji je to dete učinilo

Objavljeno:

Stižu saučešća iz celog sveta nakon jučerašnjeg nezapamćenog zločina u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, deca i nastavnici okupljaju se i danas u velikom broju ispred škole pale sveće i ostavljaju cveće i igračke. Građani i jutros i dalje dolaze i na Cvetni trg gde je sinoć više hiljada ljudi odalo počast nastradalima. Zločin je građane Srbije ostavio nemim, brojni roditelji se pitaju kako ovakav zločin da objasne svojoj deci i da ih sa mirom vrate u školske klupe.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, gostujući na TV Prva izjavila je da se dečak trenutno nalazi na neuropsihijatrijskoj klinici, ukazuje mu se stručna pomoć, kao i da se neće vratiti među drugare.

"Na svima nama je da se sve mere rehabilitacije preduzmu, sve ono što je u interesu tog mladog čoveka, naravno uzimajući u obzir zločin koji je učinio. Oni ipak imaju i određena prava, ali bol koji osećaju roditelji je takav da je čitava Srbija zanemela. Nema reči za zločin koji je to dete učinilo.

On je očigledno bio dečak koji je ono što je radio radio za odličnu ocenu, nažalost sve je planirao kako je i realizvao. Ovaj mlad čovek je išao u školu glume, bio odličan đak, imao je neka psihiološka svojstva kojima je trebalo da skrene pažnju roditeljima. On je bio slika bez tona, ali sa mladim čovekom se mora razgovarati da se vidi da li je taj sistem vrednosti "moram da budem najbolji u glumi i svemu" da se vidi da li je to bila njegova želja ili nečija druga.

Kada u tim godinama neko želi da se osami, to je alarm. Šta se događa sa mladim čovekom koji nema najbolje drugare, ta ljubav prema pištoljima, zašto je to bilo bitnije nego komunikacija sa drugovima, na ta pitanja je neko trebalo da obrati pažnju.

Svedoci smo da mnoge bahate osobe lakše ostvaruju neke ciljeve, mladim ljudima je najbitnije da budu shvaćeni od svoje generacije, izgubio se autoritet nastavnika, sistem vrednosti je sigurno uticao, ali ne možemo kriviti nijednu kariku u lancu svih tih činjenica, svako ima svoju strukturu genetike sa kojom se rodio i uticaj sredine.

1 / 17 Foto: Tamara Trajković

Šta o njemu govori to što je imao plan i spisak

"Njegovo mentalno funkcionisanje je bilo izmenjeno, i ti planovi da napravi taj haos koji je napravio, bili su izazvani nekim razlozima samo njemu znanim. Eksperti će to tek utvrditi u narednom periodu, da vidimo šta se događalo da je dovelo do odluke, činjenica je da on to nije uradio u afektu, u stolu je imao plan koji niko od ukućana nije video, činjenica je da je imao akumulirana nezadovoljstva i činjenica je da je bio vešt u baratanju sa oružjem, ako nam se deca bave nekim borilačkim veštinama i streljaštvom, moramo znati da postavimo granice gde je sport, a gde predstavlja opasnost po druge.

On je bio priličan informisan, mogao je da zna da neće odgovarati jer nema punih 14 godina. Pretpostavljam da se uplašio od molotovljevog koktela, pa je zato odustao od te namere da ih koristi", navodi ona.

Dejanović je dodala da se dečak trenutno nalazi na neuropsihijatrijskoj klinici.

"Više nikada neće imati život kakav je mogao da ima da nije bilo ovog događaja. Bacio je senku na potencijale svoje sestre i roditelja. Neće se vratiti među svoje drugare, on je izazvao opasnost po veliki broj dece, njemu se ukazuje stručna pomoć. Deca koja se dive jučerašnjem užasu su posebna tema, porodica te dece mora biti u našem fokusu, ali sprečiti dalje širenje tog prihvatanja da negativnost može da ima podršku", zaključila je ona na TV Prva.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.