ČAK DEVET POLICAJACA U BOLNICI ZBOG RADIJACIJE SA GRANICE: Hitno se oglasio Institut u Vinči
Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

OPASAN NIVO RADIJACIJE

ČAK DEVET POLICAJACA U BOLNICI ZBOG RADIJACIJE SA GRANICE: Hitno se oglasio Institut u Vinči

Senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo "ozbiljne količine" radioaktivnog materijala

Objavljeno:

U subotu je na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, na području grada Sombora, detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu.

Prisustvo radioaktivnih materijala "prijavili" su postavljeni senzori na graničnom prelazu.

Senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo "ozbiljne količine" radioaktivnog materijala u putničkom vozilu stranih registarskih tablica koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Vozač i dva saputnika, svi hrvatski državljani, su uhapšeni na licu mesta, prenose mediji.

Kako saznaje RTS, trojica hrvatskih državljana uhapšena su nakon što su pokušala da unesu glavu gromobrana.

Kako je RTS-u nezvanično potvrđeno, glava gromobrana pronađena je prilikom kontrole na graničnom prelazu Bezdan u prtljažniku automobila "audi". Prema prvim informacijama, po prijavi incidenta, stigla je "dežurna ekipa iz Vinče" koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" za B92.net kazali su da su pripadnici MUP Srbije registrovali povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja.

"Pripadnici MUP Srbije zaustavljaju vozilo na graničnom prelazu Bezdan i registruju povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja. Dana 5.03.2023. god inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta 'Vinča'", rečeno je za B92.net

Iz JP "Nuklearni objekti Srbije" za "Blic" su rekli da je 6.marta izvor jonizujućeg zračenja, koji je otkriven u ilegalnom prometu, predat u skladištenje u objekte "Nuklearni objekti Srbije".

"Smešten je na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva za životnu sredinu", naveli su.

Nakon incidenta, kako nezvanično piše "Blic", devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović".

Zbog izlaganja radijaciji oni su po preporuci stručnjaka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" upućeni na lekarski pregled bez obzira na to što subjektivno nisu pokazivali znake takozvanog akutnog radijacionog sindroma.

(Espreso / RTS / Blic / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.