CARINICI NA HORGOŠU ZAPLENILI EGZOTIČNU ŽIVOTINJU, JEDNA JE OD NAJVEĆIH PRIMERAKA NA SVETU: Hitno je ODUZETA!
Horgoš, Foto: MUP Srbije

zaplena

CARINICI NA HORGOŠU ZAPLENILI EGZOTIČNU ŽIVOTINJU, JEDNA JE OD NAJVEĆIH PRIMERAKA NA SVETU: Hitno je ODUZETA!

Zaplena se dogodila pre dve noći

Objavljeno: 10:51h

Carinici na graničnom prelazu Horgoš zaplenili su jednog od najvećih papagaja na svetu, zelenokrilu aru, saznaje "Blic".

Zaplena se dogodila pre dve noći. Papagaj je oduzet od stranog državljanina, a zatim su ga preuzeli zaposleni u Zoološkom vrtu Palić i Prihvatilištu za napuštene i ranjene životinje, gde se organizuje prihvat i za životinje iz zaplena.

- Zelenokrila ara ima raspon krila širok čak do jednog metra, vrlo je lepa i retka. Može da živi i do 80 godina, a zbog gubitka prirodnog staništa i smanjennja njihovog broja u prirodi ona se nalazi na listama zaštite po Vašingtonskoj koncencije, i to na listi CITES 2. S obzirom da su carinici obavestili i postupajuće inspektore. Odmah je reagovalo i Ministarstvo zaštite životne sredine i tada smo i mi obavešteni da hitno dođemo na granični prelaz i da zbrinemo životinju - kaže za "Blic" Sonja Mandić, direktorica Zoološkog vrta Palić.

Papagaj
Papagajfoto: Profimedia

Deluje da je papagaj u vrlo dobroj kondiciji, da je u pitanju vrlo mlada ptica, ali odrasla i da je prevazišla rizike za mladunce.

Prema rečima Sonje Mandić, u zbirci Palićkog vrta već se nalazi jedna zelenokrila ara, mužjak.

- Živi inače u tropskim područjima, u srednjoj i južnoj Americi i zbog toga je potrebno ispuniti određene standarde za njihov smeštaj. Moraju imati veliki spoljni prostor sa ovlaživačima vazduha ili nekom vrstom prirodnog tuša. Mora imati i unutrašnji dobro ugrejani prostor - kažu u Zoološkom vrtu.

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.