SLUČAJNOST? Isti sudija odbacio dokaze protiv Lazarevića i oslobodio Dačićeve saradnike u slučaju kofer!
Foto: Fonet

ČEKA SE JOŠ TUŽILAŠTVO

SLUČAJNOST? Isti sudija odbacio dokaze protiv Lazarevića i oslobodio Dačićeve saradnike u slučaju kofer!

Lauševićevo veće prošle nedelje odlučilo je da u postupku protiv Lazarevića isključi ključne dokaze tužilaštva
Objavljeno:

Sudija Višeg suda Danko Laušević, predsednik veća koje sudi bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, Branku Lazareviću za odavanje službene tajne, predsedavao je veću koje je donelo oslobađajuću presudu Dačićevim saradnicima u slučaju „kofer“ 2010. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Lauševićevo veće prošle nedelje odlučilo je da u postupku protiv Lazarevića isključi ključne dokaze tužilaštva – prisluškivane razgovore čelnika MUP-a i pripadnika narko - kartela.

Desetine telefonskih razgovora između vrha policije i vodećih ljudi kriminalne grupe Darka Šarića, koje je snimila kriminalistička policija tokom 2008. i 2009. godine, odbačeni su kao dokazi iz postupka protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Tužilaštvo tvrdi da ovi razgovori dokazuju da je Lazarević bliskim Šarićevim saradnicima dostavljao poverljive informacije iz istrage koja se protiv njih vodila. Tužilaštvo se žalilo na to što ih je sud isključio iz dokaza i sada se čeka da Apelacioni sud donese konačnu odluku.

Predsednik veća sudija koje je odbilo razgovore kao dokaze Danko Laušević oslobodio je Dačićeve saradnike u drugom čuvenom predmetu – aferi „kofer“.

U tom slučaju sudilo se viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću i dugogodišnjem članu Socijalističke partije Srbije Vladanu Zagrađaninu zbog primanja mita. Simić je zahtevao dva miliona evra kako bi „TBI grupi“ izdao određene dozvole, navodi se u optužnici. Posrednik u ovom poslu bio je Zagrađanin koji je kofer sa 100 hiljada evra, prvi deo isplate, uzeo od Vladimira Cizelja, predstavnika „TBI grupe“ i odneo ga u Simićev stan. Cizelj je korupciju pre toga prijavio policiji, a novčanice u koferu su bile obeležene.

Danko Laušević i još dvoje sudija iz veća su oslobodili Simića i Zagrađanina odgovornosti tvrdeći da nema dokaza da su krivi.

Prema presudi, između ostalog se kaže da Simić nije otvorio kofer koji se nalazio u njegovom stanu pa nema dokaza da je imao saznanja da se u njemu nalazi novac.

Cigare

U obe istrage se pojavljuje i Ivica Dačić, mada ni u jednom slučaju nije optužen.

Među telefonskim razgovorima koje je Lauševićevo veće odbacilo nalaze se i njegovi razgovori sa Rodoljubom Radulovićem. Dačić je tada bio ministar policije i Lazarevićev šef. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa narko - bosom Šarićem, piše u optužnici.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jelena MIlić

(Espreso.co.rs / Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.