"VRAČARCI" OMANULI 5 PUTA U LIKVIDACIJI: Pravili sačekuše, pucali u kafiću, POSTAVLJALI BOMBE!
Policija, Foto: Nemanja Nikolić

UHAPŠENI

"VRAČARCI" OMANULI 5 PUTA U LIKVIDACIJI: Pravili sačekuše, pucali u kafiću, POSTAVLJALI BOMBE!

Na meti Vračaraca bili su Samir Divljanović, Miloš Nilović, Lazar Vukićević, Andrija Zarić i Arsenije Stefanović

Objavljeno:

Nakon policijske akcije MUP, BIA i SBPOK u okviru koje su uhapšeni pripadnici kriminalne "Vračarske grupe", Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba. Istraga, osim tri ubistva, obuhvata i pet pokušaja ubistava, a Telegraf.rs donosi detalje pokušaja ubistava te grupe.

Osumnjičeni Nikola Vušović, Uroš Piperski, Aleksandar Milošević, Jovica Sovilj, Đorđe Knežević i Rašo Ban terete se da su 29. decembra 20419. godine na Vračaru, po prethodnom dogovoru i planu, pokušali da ubiju Samira Divljanovića iz, kako je u krivičnoj prijavi navedeno, "koristoljubja i drugih niskih pobuda i na podmukao način".

Aleksandar Milošević je, prilikom susreta sa Samirom Divljanovićem, upotrebio vatreno oružje pucajući u njegovom pravcu. Tom prilikom mu je naneo povredu u vidu prostrelne rane na levoj strani grudnog koša, sa oštećenjem potkožnog tkiva, nakon čega se udaljio sa lica mesta.

Vušović je bio taj koji je angažovao Miloševića, Sovilja, Kneževića i Bana da prate Divljanovića kako bi utvrdili njegovu tačnu lokaciju boravišta u Beogradu, način na koji će obavljati pratnju i da ga prate i 29. novembra 2019. godine do mesta izvršenja krivičnog dela, što su oni i u radili i zajedno sa drugim organizatorom grupe Urošem Piperskim napravili dogovor o tome kako da namame Divljanovića na sastanak. To su uradili tako što je Piperski sa Davidovićem dogovorio kupoprodaju kokaina.

Piperović je dogovorio lokaciju na kojoj će se naći da Divljanovićem i o svemu obaveštavao VUšovića i ostale osumnjičene kako bi prikrio tragove, odnosno dopisicvanja sa Divljanovićem daljinskim putem uništio "Skaj" aplikaciju na Divljanovićevom telefonu.

Na Nilovića pucali u kafiću

Grupa je pokušala da ubije Miloša Nilovića 11. maja 2020. godine u bašti kafića u Braničevskoj ulici tako što je, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, Miloš Miljanović došao sa maskom na licu, navučenom kapuljačom i automatskim vatrenim oružjem.

Vušović je nabavio oružje municiju i silikonsku masku, kako bi se sakrio identitet izvršioca ubistva i angažovao Radivoja Jovanovića, Nedeljka Todorovića, Iva Bukljaša i Miloša Miljanovića da pripreme i izvrše ubistvo. Jovanoviću je naloženo da pronađe lice koje će da bude direktni izvršilac ubistva, a on je angažovao Miljanovića.

Nedeljko Todorović bio je zadužen za posmatranje lokacija i ugostiteljske objekte na koje je meta ubistva često dolazila, a Ivo Bukljanin je nabavio sredstva za izvršenje krivičnog dela i pripadnicima grupe koji su učestvovali u pripremi ubistva poslao fotografije Miloša Nilovića i njegovih saradnika radi lakšeg lociranja. On je obavestio ostale pripadnike grupe da ih izvršenje krivičnog dela košta 150.000 evra i po njegovom nalogu je za Miljanovića iznajmljen stan na Vračaru i kupljena mu je odeća za izvršenje ubistva.

Kako Miljanović nije uspešno izvršio ubistvo, Vušović je izdao nalog Bukljaši da mu ispod otirača ostavi ključ drugog iznajmljenog stana u koji bi se premestio.

Runjo
foto: Facebook printscreen/Miloš Nilović

Postavili bombu ispod Vukićevićevog "poršea"

Nikola Vušović, Ivo Bukljaš, Marko Tacić, Jovan Bošnjak, Nikola Vukojević, Luka Cerović, Nikola Filipović i Aleksandar Milošević, osumnjičeni su za pokušaj ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića.

Kako navode iz Tužilaštva za organizovani kriminal ubistvo je organizovano od strane vođe grupe Nikole Vušovića i Luke Cerovića. Najpre je početkom okrobra 2019. godine naloženo Ivu Bukljašu, Marku Taciću, Jovnau Bošnjaku i Nikoli Vukojeviću da pronađu lokaciju za izvršenje krivičnog dela, kao i da namave automobil koji bi koristili tokom izvršenja ubistva.

Marko Drakula je sa Nikolom Filipovićem, po nalogu Vušovića i Cerovića, 6. oktobra 2019. godine preuzeo "reno" žute boje, koji je prethodno kupljen od prodavca M. M., kom je zaprećeno telesnim povredama i ubistvom ukoliko otkrije da je vozilo kupljeno od njega.

Istog dana Drakula i Milošević su se dovezli do parkinga garaže na Vračaru, gde su osmatrali mesto u kom je Vukićević živeo zbog planiranja ubistva. Kada su završili sa osmatranjem, zaustaviljeni su u okviru rutinske policijske kontrole i utvrđeno je da Drakula poseduje elektrojski uređaj bele boje koji je na sebi imao jedan pravougaoni gumeni prekidač i integrisani metalnu teleskopsku antenu na izvlačenje, bateriju od 9V nalik na eksplozivnu napravu, dok su u prtljažniku pronađena hirurška maska, gumene rukavice zelene boje zapakovane u kesu, farmerke, crni duks sa sivim natpisima i stare šarene patike. Pored ručne kočnice automobila pronađen je mobilni teledon u kom se nalazila sim kartica i baterija koja je tom prilikom izvađena iz uređaja.

Nikola Filipović i Marko Drakula su 7. oktobra 2019. godine oko 16.40 sati automobil dovezli u blizinu mesta izvršenja krivičnog dela i doneli minsko-eksplozivno sredstvo koje je, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, prethodno nabavio Drakula. On je tada ispod Vukićevićevog "poršea", odnosno u delu ispod sedištavozača, postavio eksplozivnu napravu zapakovanu u paket crne boje. U napravi se nalazio briznatni eksploziv od jednog kilograma.

Oni su se potom udaljili sa lica mesta i sačekali da u neposrednu blizinu "poršea" priđe Lazar Vukićević, da bi tada Drakula daljinskim putem aktivirao eksploziv, što je dovelo do eksplozije koja je nanela štetu velikih razmera u iznosu od 4,3 miliona dinara, odnosno do potpunog oštećenja Vukićevićevog "poršea", kao i putničkih vozila parkiranih u neposrednoj blizini.

Drakula i Filipović su se potom, kako je navedeno, odvezli do jedne firme, gde su zamenili registarske tablice na vozilu.

Lazara Vukićevića je, podsetimo, godinu dana kasnije lišio klan Veljka Belivuka u kući strave u Ritopeku.

Ritopek
foto: Printscreen/Google Maps, Filip Plavčić, Ilustracija/Espreso.co.rs

Zarića čekali ispred zgrade

U periodu od druge polovine aprila do 27. novembra 2020. godine grupa je pokušala da ubije Andriju Zarića tako što je Uroš Piperski početkom aprila 2020. godine Stevanu Mandariću naložio da, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, "po svaku cenu organizuje ubistvo Zarića" postavljanjem eksploziva ispod automobila koji je vozio. On je od Mandarića zahtevao da pribavi sve podatke koji su od bilo kakvog značaja za praćenje kretanja Zarića, kao što su fotografija, adresa stanovanja, automobil koji vozi.

Stevan Mandrić i Bladan Miketić su isplanirali izvršenje ubistva i obezbedili 50.000 evra koje su se dogovorili da isplate izvršiocima, da bi zatim Mandrić, radi realizacije plana, zajedno sa Piperskim, Dariom Đorđevićem i NN licem dalje organizovao praćenje kretanja Zarića i dao nalog Đorđeviću da nabavi automatsko oružje za izvršenje ubistva.

Praćenje Zarićevog kretanja započeto je početkom maja i to na adresi na kojoj je stanovao i kontinuiranoj trasi kretanja. Đorđević je krajem maja za direktnog izvršioca ubistva odabrao Rajka Topića i preneo mu nalog da što pre izvrši ubistvo.

Grupa je odredila mesto na kojem su planirali da izvrše ubistvo, a potom i došla do podataka o Zarićevom vozilu. Topić je, nakon što je prihvatio da izvrši krivično delo, takođe prikupljao podatke o načinu života, kao i nove činjenice o kretanju Zarića, pa je početkom novembra 2020. godine za neposrednog izvršioca angažovao Savu Stankića, sa kojim je zajedno posmatrao Zarića.

Njih dvojica su 2. novembra, prateći Zarićevo kretanje do jednog restorana na Novom Beogradu, odustali od ubistva. Nakon toga, 22. novembra Stankića do Zarićeve adrese stanovanja na Novom Beogradu vozi Zoran Savić, nekon čega ga je odvezao i do parkinga u Ulici starine Novaka. Sve to vreme Savić nije znao za namere Stankića, a on je potom peške otišao do zgrade u Dalmatinskoj ulici i sa sobom poneo pištolj.

Kod zgrade se sakrio sa okrivljenim Rajkom Topićem i, kako navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, čekao Zarića. Kada je oštećeni stigao svojim "audijem" do parkinga i odatle krenuo do ulaza u zgradu, Stankić je sa mesta na kom se krio prišao Zariću sa leđa i pokušao da ga ubije tako što je u njega ispalio dva metka. Jedan metak pogodio je Zarića u levu butinu, a Stankić je ptrćao do Ulice starine Novaka, rekao Saviću da je upucao Zarića i da ga odveze do Pančevačkog mosta, gde je repetirao pištolj i iz njega izbacio dva metka, a potom oružje bacio u Dunav.

Đorđević je o svemu obavestio Mandarića i predložio da bi Topiću i Stankiću trebalo da isplate 10.000 evra ili manje za izvršenje krivičnog dela. Iako se nakon toga govorilo o sumi od 30.000 evra, Topiću i Stankiću isplaćeno je 5.000 evra, dok je Urošu Pipersom za pribavljanje oružja isplaćeno 1.800 evra.

Za Stefanovića sačekuša na parkingu

Uroš Piperski, Filip Grujić i Petar Jevtić su 1. febriara 2021. godine oko 16.50 sati na parking prostoru na Bežanijskoj kosi pokušali da ubiju Arsenija Stefanovića.

Jevtić je, u trenutku kada se Stefanović svojim "audijem" dovezao na parking, prišao sa zadnje strane vozila i pištoljem nepoznate marke i kalibra kroz zatvorena vozačka vrata ispalio više metaka. Stefanović je tada pogođen u levu natkolenicu.

Piperski je Grujiću i Jevtiću početkom 2021. godine rekao da planira ubistvo Stefanovića obećavši im isplatu za izvršenje krivičnog dela. On im je dao fotogorafiju Stefanovićevog automobila, kao i oružje za izvršenje ubistva, koje je Grujiću dao sredinom januara.

Grujić i Jevtić su osmislili plan za izvršenje ubistva, a Grujić je pristao da bude direktni izvršilac. Nakon toga su obojica pratili kretanje Stefanovića. Piperski je 1. februara preko Grujića naložio Jevtiću da bude spreman i da oko 16.00 sati dođe na mesto na koje Stefanović parkira svoje vozilo. Nakon što je Jevtić pokušao da ubije Stefanovića, pozvao je Grujića i insistirao da neko od njega preuzme pištolj iz kog je pucao. Nakon toga se sakrio kod poznanika u cilju izbegavanja hapšenja i uništio odeću koju je nosio u trenutku pokušaja ubistva. Grujić je potom na za sada neutvrđenom mestu od njega preuzeo oružje kako bi ga uništio.

1 / 4 Foto: RINA

Podsećamo, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, u periodu od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine, na teritoriji Republike Srbije, sposobni da shvate značaj svog dela i da upravljaju svojim postupvima, sa umišljajem, svesni da je njihovo delovanje zabranjeno i hteli su njegovo izvršenje, okrivljeni Nikola Vušović i Uroš Piperski organiuovali su organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali osumnjičeni Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Naumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Bur Ursulob, Darko Maletić, Rašo Ban, Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Jovica Sovilj, Nikola Kačarević, Lazar ILić, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Pavlović, Miloš Raičević, Nikola Božilović, Nikola Milenković, Nikola Filipović, Petar Jevtić, Radivoje Jovanović Rajko Topić, Stevan Mandarić, Strahinja Savić, Filip Grujić, Ivan Biletić, Vojin Stupar, Miloš ANdrejević, Aleksandar Ostojić, Draško Nikolić i Nikola Vukojević.

Organizovana kriminalna grupa je za cilj imala vršenje krivičnih dela teško ubistvo za koje se može izreći kazna zatvora od 20 godina ili doživotni zatvor, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćena proizvodnja, držanje, nođenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a sve u cilju stivanja finansijske i druge koristi. Oni su, kako je navedeno, imali i drugu predelu glavee ciljeve i to zastrašivanje suparrničkih kriminalnih grupa, preuzimanje prevlasti na tržištu opojne drohe, "likvidaciju" pripadnika superničkih kriminalnih grupa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.