UPALI SU U KUĆU I POBILI CELU PORODICU! Da li su DIJAMANTI razlog monstruoznog ubistva koje 12 godina čeka rešenje?
Foto: Milorad Mitrović / Dnevnik

Masakr u HORGOŠU

UPALI SU U KUĆU I POBILI CELU PORODICU! Da li su DIJAMANTI razlog monstruoznog ubistva koje 12 godina čeka rešenje?

Istražni organi imaju čvrsta operativna saznanja o tome da je porodica Salma ubijena zbog dijamanata koje je držala u kući, odnosno da su skupoceni dragulji bili ugrađeni u nakit, pa je pretpostavka da je zločin izvršen iz koristoljublja
Objavljeno: 13:54h

Misterija jednog od najmonstruoznijih zločina u kojem je pre 12 godina pobijena šestočlana porodica Salma u Horgošu, još uvek nije razrešena. Nezapamćen zločin otkriven je 1. februara 2005. godine, nedelju dana nakon što su u dve porodične kuće u istom dvorištu na Segedinskom putu 21, ubijeni Jožef Salma (69), njegova supruga Jolan (65), njihov sin Nandor (40), snaja Neli (34) i njihovo dvoje dece, David (13) i Beti (9), objavio je "Dnevnik".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pre nekoliko godina u javnost je procurila informacija da je sve više dokaza da je zločin u Horgošu počinila jedna poznata razbojnička grupa, navodno zbog dijamanata. Tada je nezvanično nagoveštavano da bi u razrešenju tog slučaja, jedan član bande mogao biti svedok-saradnik, ali od toga nije bilo ništa, osim što su u lanjskom podsećanju na godišnjicu zločina to bili novi detalji u odnosu na ranije saznanja.

Tada je objavljeno da, navodno, istražni organi imaju čvrsta operativna saznanja o tome da je porodica Salma ubijena zbog dijamanata koje je držala u kući, odnosno da su skupoceni dragulji bili ugrađeni u nakit, pa je pretpostavka da je zločin izvršen iz koristoljublja. Izvor novosadskog“Dnevnika“ iz istrage pre godinu dana nije želeo ni da potvrdi, niti da demantuje te pojedinosti, ali sudeći po tome što se istražni organi od tada nisu oglašavali ni zvanično, ni nezvanično, razrešenje monstruoznog šestostrukog ubistva, nije na vidiku, iako je potvrđivano da je priča realistična.

– Dok nema materijalnih dokaza, nije dobro iznositi detalje. Ne znam zašto je objavljeno to što je objavljeno i odakle je poteklo. Mislim da je sve malo preuranjeno, ali nadam se da neće pokvariti dalji tok istrage. Ništa više od toga mogu niti smem da kažem. I ovo ne znam zašto je izašlo u javnost jer, po meni, nije trebalo.

Pomaka u istrazi ima, ali ne znam kako će se sve to dokazati i privesti kraju rasvetljavanje slučaja i privođenje pravdi počinilaca – rekao je pre godinu izvor „Dnevnika”, uveravajući da intenzivno na rasvetljavanju slučaja rade Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, Služba MUP-a za borbu protiv organizovanog kriminala, takođe i pripadnici Policijske uprave Kikinda.

Neposredno posle stravičnog zločina istražni organi su saopštili da je u svojoj kući Jožef Salma ubijen s više uboda nožem, a njegova supruga Jolan s više uboda nožem i presecanjem grkljana. U istom dvorištu, u kući s potkrovljem, njihov sin Nandor, snaja Neli i njihovo dvoje dece, David i Beti, ubijeni su iz blizine s po jednim metkom iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.

Krvavi pir počinjen u Horgošu se desio 24. januara 2005. godine, nedelju dana pre nego što je otkriven. U surovoj egzekuciji, kakva nije upamćena u širem okruženju, nemilosrdni zločinci nisu poštedeli ni decu. Zločin je otkriven tek kada su se kod Nelinog oca Arpada Saboa iz škole počeli raspitivati zašto Beti, koja je išla u drugi razred, i David, koji je pohađao šesti, ne dolaze na nastavu.

foto: Public

Na telefonske pozive u obe kuće Salminih niko se nije javljao. Kada je Sabo otišao da proveri šta je posredi, zbog neočišćenog snega posumnjao je da se nešto desilo pa je alarmirao policiju. Uz jednu umrlicu svih šest članova porodice 3. februara 2005. zajedno su sahranjeni na horgoškom groblju.

Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala iz Beograda i tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Subotici oglašavali su se tvrdnjama da je šestočlanu porodicu Salma ubila organizovana kriminalna grupa iz koristoljublja. Policijski zvaničnici su posle zločina – a i kako je vreme odmicalo – stalno isticali da je operativni rad na razjašnjenju ubistava članova porodice Salma jedan od prioriteta, da je u cilju rasvetljavanja šestostrukog ubistva u Horgošu saslušano više hiljada ljudi i da ih je nekoliko desetina bilo na poligrafskom testiranju, ali da su ubice ostale neotkrivene.

Pojednosti o samom zločinu dale su se naslutiti po tragovima krvavog „rukopisa” koje su ubice ostavile u dve kuće Salminih. U prizemnoj kući Jožef i Jolanka ubijeni su u kuhinji. Zločinci su ih zatekli posle večere, Jožef je sedeo za stolom, a Jolan je prala sudove. Oboje su nađeni u uglu kuhinje u lokvi krvi, i po svemu sudeći, pružali su otpor ubicama.

Nandor je hicem iz pištolja usmrćen kada je nezvanom posetiocu otvorio vrata spratne kuće u kojoj je živeo s porodicom. Tragovi hitaca na radijatoru, zidovima i pojedinim delovima nameštaja, koje je novinar „Dnevnika” video prilikom obilaska mesta zločina pošto su se u kuće uselili naslednici, kazuju da su ubica – ili više počinilaca – potrošili znatno više municije nego što je nađeno u telima likvidiranih članova porodice Salma.

foto: Ilustracija, Dragan Kadić

Krvi je bilo na sve strane. Neli je ubijena u sobi na spratu, ali je iz dnevne sobe iz prizemlja očito pucano uz stepenice u tom pravcu jer su vidljivi tragovi hitaca na zidu i regalu. U dečaka Davida pucano je u kupatilu, a najmlađu Beti ubica je sustigao u njenoj sobi na spratu. Nađena je u lokvi krvi uz ormar i vrata koja vode na terasu.

Iza pobijene familije Salma ostala je vredna imovina: četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek (Mađarska), voćnjaci u horgoškom ataru pod jabukama i breskvama, četiri putnička automobila, kombi, kamion TAM i čak pet traktora s priključnim mašinama i drugo.

Porodica Salma je živela povučeno i bliskije veze nije održavala ni s rodbinom ni s meštanima. Jožef Salma je slovio za sposobnog domaćina, koji je uspešno trgovao i bavio se voćarstvom, dok su se poslovi njegovog sina Nandora granali u susednoj Mađarskoj.

U mađarskom mestu Domasek Nandor je imao kuću istovetnu kao u Horgošu, još luksuznije opremljenu. Upućeniji su pričali da je imao i stan u Segedinu, međutim, ne na svom imenu nego da je zvanično u vlasništvu jednog rođaka, tako da nije bio obuhvaćen ostavinskom raspravom. Nađena je i dokumentacija koja ukazuje na to da su otac i sin Jožef i Nandor Salma u Mađarskoj zajednički osnovali firmu u kojoj je svaki imao osnivački ulog od po 50.000 evra.

foto: Fonet

Niko iz porodice Salma pre likvidacije nije se žalio policiji niti je prijavljivao pretnje, a glavnu ulaznu dvorišnu kapiju, kuće i garaže nikada nisu zaključavali. Kada su pre 12 godine tu banuli, egzekutore očito ništa drugo nije interesovalo, osim možda pominjanih dijamanata.

Od naslednika porodice Salma saznali smo da je prilikom uviđaja u ručnoj tašni Jolanke Salma pronađeno 7.500 evra, što je u ostavinskom postupku na tri dela podeljeno naslednicima, kao i druga vredna zaostavština.

BONUS VIDEO:

Kafana Zlatna moruna - mesto gde je Princip igrao bilijar i planirao atentat

(Espreso.co.rs / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.