Uznemirilo ga je njegovo hapšenje! OVO JE ALBANAC KOJI JE PLATIO SLOBODU RAMUŠA HARADINAJA! (FOTO)
Foto: Profimedia

njegov zaštitnik

Uznemirilo ga je njegovo hapšenje! OVO JE ALBANAC KOJI JE PLATIO SLOBODU RAMUŠA HARADINAJA! (FOTO)

Francuski sud u četvrtak je pustio Haradinaja na slobodu uz kauciju, i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji
Objavljeno: 23:03h

Kosovski multimilioner i bivši predsednik Bedžet Pacoli (66) ne štedi novac da izdejstvuje oslobađanje Ramuša Haradinaja (49).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Francuski sud u četvrtak je pustio Haradinaja na slobodu uz kauciju, i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji, do konačne odluke suda po zahtevu Srbije za izručenje, prenosi Blic.

Pacoli, koji već decenijama u javnosti figurira kao najbogatiji Albanac, svoje bogatstvo stavio je u funkciju Haradinajeve slobode.

Naime, bivši predsednik kosovskih Albanaca plaća pre svega lobističke grupe, koje bi trebalo da pritisnu francuske političare, ali i da pokrenu medijsku kampanju u Haradinajevu korist.

"Dragi Ramuše..."

Pacolija je neobično uznemirilo Haradinajevo hapšenje.

Dva dana nakon toga, 6. januara, Pacoli je na svojoj zvaničnoj fejsbuk strani objavio da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj poternici. Otišao je i korak dalje:

- U ime partije AKR (Alijansa za novo Kosovo), pozivam vladu Kosova da pokaže ozbiljnost u odnosima sa Srbijom. Dijalog bi trebalo da bude redizajniran - rekao je albanski multimilioner.

Istog dana, Pacoli se oglasio još dvaput: jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsednikom parlamenta Albanije, Ilirom Metom.

Oslobađanje

U toj objavi, bivši predsednik Kosova rekao je, između ostalog, da je ubeđen da "Francuska radi na oslobađanju Ramuša" (?!).

- Sinoć sam imao čast da ugostim predsednika parlamenta Ilira Metu s kojim sam između ostalog razgovarao i o bivšem premijeru Haradinaju i njegovom pritvoru. Haradinaj će se brzo vratiti na Kosovo, ali lideri institucija hitno moraju da se sete svog pristupa pregovorima (sa Srbijom, prim. nov.). S druge strane, brinu me predrasude koje usmerevaju javnost protiv Francuske.

Francuska je zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom, Nemačkom i Italijom među najsnažnijim podržavaocima naše nezavisnosti, i naše prijateljstvo s ovom zemljom je stabilno. Ubeđen sam da Francuska radi na oslobađanju Ramuša, iako su politika i pravosuđe u ovoj zemlji razdvojeni - napisao je Pacoli.

Entuzijazam mu je, međutim, splasnuo nakon što skupština Kosova nije uspela da se saglasi oko rezolucije kojom bi osudila hapšenje Haradinaja.

- Razočaravajuće je da kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o Ramušu Haradinaju. Svi razgovori i obećanja na kraju su propali. Ovo je realna situacija! - rekao je Pacoli.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.