ŠTA KADA SE DETE RODI U ZATVORU, A OSUĐENICA POSTANE MAJKA? Nataša Tanjević za Espreso o PRAVIMA ZATVORENICA
Porođaj u zatvoru, Foto: Vladimir Sporčić, Nebojša Mandić, Profimedia

SVE JE JASNO PROPISANO

ŠTA KADA SE DETE RODI U ZATVORU, A OSUĐENICA POSTANE MAJKA? Nataša Tanjević za Espreso o PRAVIMA ZATVORENICA

Na temu prava žena koje se porode u zatvoru, kao i kakve su procedure sa porodiljama i novorođenčadima, za portal Espreso odgovore je dala dr Nataša Tanjević, zamenica Zaštitnika građana i rukovodilac Nacionalnog preventivnog mehanizma

Objavljeno: 11:21h
Dijana Spasov

Zatvor. Visoke zidine, rešetke, metalni kreveti, puno nepoznatih osoba, puno psihopata... Teško okruženje za svakog, a zamislite tek kako je trudnoj ženi koja je u ovakvoj ustanovi završila.

Osuđene žene nalaze se u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu (KPZ), u tom zatvoru postoji i posebno odeljenje u kom se nalaze osuđenice koje su u drugom stanju.

Nalazi iz posete Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) pokazuju da je položaj zatvorenica u velikoj meri usklađen sa međunarodnim standardima.

Zatvor
foto: Nebojša Mandić

Na temu prava žena koje se porode u zatvoru, kao i kakve su procedure sa porodiljama i novorođenčadima, za portal Espreso odgovore je dala dr Nataša Tanjević, zamenica Zaštitnika građana i rukovodilac Nacionalnog preventivnog mehanizma

Kako nam je objasnila, prema Zakonu, izvršenje kazne zatvora se može čak i odložiti u nekim situacijama.

"Trudnice, porodilje i majke koje neguju decu smeštaju se odvojeno od ostalih osuđenih žena. Zakon o izvršenju krivičnih sankcija propisuje da se izvršenje kazne zatvora može se odložiti, ako je osuđena žena navršila 6 meseci trudnoće ili ima dete mlađe od jedne godine, a najduže do navršene treće godine života deteta. Osim toga, ako su zajedno sa osuđenim na izvršenje kazne pozvani njegov bračni drug ili drugi član zajedničkog domaćinstva ili je neko od njih već u zatvoru - najduže šest meseci od dana odlaganja", pojašnjava naša sagovornica i dodaje:

"Takođe, iz istih razloga tokom trajanja izvršenja kazne direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija im može odobriti prekid izvršenja. U svim navedenim slučajevima se kontaktira i konsultuje nadležni centar za socijalni rad", kaže Nataša Tanjević.

Trudnica
foto: Profimedia

Gde se osuđenica porađa?

"Porađa se u porodilištu u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi, a do porođaja i nakon istog joj se obezbeđuje zdravstvena zaštita u Kazneno-popravnom zavodu i redovni ginekološki i drugi potrebni pregledi, kako u Zavodu tako i u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi. Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu raspolaže posebnom opremom za negu trudnica, porodilja i lečenje žena", kaže naša sagovornica.

Gde se osuđenica nakon porođaja nalazi sa detetom?

"Trudnice i žene sa decom imaju odvojen prostor od ostalih osuđenica. Prostor za majke sa decom je lepo opremljen i podseća na prirodno okruženje za dete", pojašnjava Tanjević za portal Espreso.

Trudne ili osuđenice koje su se tek porodile imaju brojna prava u odnosu na ostale zatvorenice u krugu zatvora kako bi se stvorili što bolji uslovi i za nju, kao i za dete.

"Trudnica i porodilja imaju pravo na ishranu koju im odredi lekar. Osuđena žena koja ima dete ima pravo na pomoć stručnog osoblja Zavoda. One se odmah oslobađaju radnih obaveza, ali mogu da posećuju slobodne aktivnosti. Majke su sve vreme sa decom i uz to imaju pomoć stručnog osoblja", kaže Nataša i dodaje:

Zatvor, Rešetke
foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

"U aprilu 2021. godine, u posebnom odeljenju „Porodilište“ nalazile su se tri majke sa decom. Sve majke su dojile svoju decu, do oko 1,5 godine. Na kompletnoj veštačkoj ishrani su bebe bile samo izuzetno, iz medicinskih razloga, kao na primer ukoliko je majka pozitivna na virus hepatitisa C", pojasnila je.

Majkama dojiljama je obezbeđena pojačana ishrana, obavezni mlečni obrok, kao i dodatni voćni obroci.

"Sva deca koja borave u Zavodu se redovno pregledaju u Domu zdravlja u Požarevcu od strane specijaliste pedijatra, koji u slučaju potrebe određuje terapiju. U saradnji sa pedijatrom Doma zdravlja, deci se uvodi prvo voćna, a kasnije i ostala dodatna ishrana. Sva hrana za decu (voćne kaše i slično) se sprema u samom Zavodu. Osuđena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće, porođaja i materinstva, shodno zakonu koji uređuje prava iz radnog odnosa. Trudnicama i majkama sa decom se ne izriče disciplinska mera upućivanja u samicu", ističe sagovornica.

Dete se uz majku u zatvoru nalazi najduže do navršene druge godine života, a Nataša Tanjević nam je ispričala koja je procedura oko preuzimanja starateljstva nad detetom.

Zatvor
foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

"Osuđena žena koja ima dete može zadržati dete do isteka kazne, a najduže do navršene druge godine života deteta, posle čega roditelji deteta sporazumno odlučuju da li će dete poveriti na čuvanje ocu, ostalim srodnicima ili drugim licima. Kad se roditelji ne sporazumeju ili je njihov sporazum na štetu deteta, o poveravanju deteta odlučuje sud nadležan prema prebivalištu, odnosno boravištu majke u vreme osude", kaže naša sagovornica.

Da li dete i kada ima priliku da posećuje majku?

Kao minimum dete ima pravo da poseti majku 2 puta mesečno, u terminima određenim za posete i kao minimum da jednom u dva meseca boravi sa majkom u posebnoj prostoriji u trajanju od 3 sata. Pored toga, u zavisnosti od napredovanja u tretmanu, osuđenica može dobiti i prošireno pravo na broj poseta (pravo na veći broj poseta).

U vreme pandemije i epidemije bolesti kovid 19, kada su u jednom periodu bile zabranjene posete, žene koje imaju maloletnu decu mogle su da koriste mogućnost video poziva, bez obzira da li su deca u primarnim porodicama ili u hraniteljskim.

"U zavodu postoje posebne prostorije u kojima se odvijaju posete u trajanju od 3 sata, koje su uređene kao neutralan porodični prostor, i koje se koriste i za posete sa decom. Međutim, poseban izazov je organizovanje poseta za decu koja su u hraniteljskim porodicama, zbog udaljenosti, uključivanja centara za socijalni rad, materijalnih i drugih problema", zaključila je naša sagovornica.

Bonus video:

00:43

Hapšenje ispred Hrama potera u Beogradu dvadeset policajaca uhapsilo osumljičenog

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.