NIJE MIRA JEDINA: Ovim Srbima se sudi DECENIJAMA, procesi se odlažu UNEDOGLED!
Foto: Interpol.int printscreen

Nikad kraja

NIJE MIRA JEDINA: Ovim Srbima se sudi DECENIJAMA, procesi se odlažu UNEDOGLED!

Pored nje, među optuženima su: Živka Knežević, nekadašnji Generalni sekretar Vlade Srbije, Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne Uprave carina, Branislav Ivković, koji je obavljao funkciju ministra nauke i tehnologije i drugi

Objavljeno: 21:09h

Jedan od najstarijih nerešenih slučajeva u Višem sudu u Beogradu, vođen protiv Mire Marković i još deset osoba, traje već 13 godina. Sudska ročišta su odlagana najmanje 50 puta, a ceo proces je barem četiri puta vraćan na početak – što će ponovo da se dogodi u septembru ove godine. Više javno tužilaštvo sumnjiči optužene da su 2000. godine učestvovali u nezakonitoj dodeli stanova u vlasništvu države. Suđenje su obeležila odlaganja ročišta, nedolasci svedoka i izmene optužnice. Postupak protiv dvoje optuženih je zastareo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pored Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i direktorke Direkcije Jugoslovenske levice, među optuženima su: Živka Knežević, nekadašnji Generalni sekretar Vlade Srbije, Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne Uprave carina, Branislav Ivković, koji je obavljao funkciju ministra nauke i tehnologije i drugi.

Ovo je samo jedno od 583 nezavršena suđenja za krivična dela pred sudovima u Srbiji, koja su na kraju 2015. godine bila starija od deset godina. Viši sud u Beogradu ih je imao 38. Postupaka starijih od pet godina bilo je mnogo više, čak 2.188 na svim sudovima. Dugogodišnji sudski procesi odlažu kažnjavanje počinilaca krivičnih dela, odnosno, pravovremeno oslobađanje onih koji nisu krivi. Istovremeno, značajno opterećuju budžete pravosudnih institucija i odlažu obeštećenja oštećenim građanima ili državi. Sagovornici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kao uzroke dugotrajnih postupaka navode teškoće u dovođenju osumnjičenih, advokata i svedoka na suđenja, opterećenost sudija, kao i promene u pravosudnom sistemu koje procese vraćaju na početak.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.