NIKAKVA KAZNA ZA DEČAKA KOJI JE SPALIO BESKUĆNIKA? Ova vest razbesnela je celu Srbiju!
Foto: Reuter

Gde mi živimo?

NIKAKVA KAZNA ZA DEČAKA KOJI JE SPALIO BESKUĆNIKA? Ova vest razbesnela je celu Srbiju!

Kao maloletno lice, dečak (12) koji je pre nedelju dana bacio upaljene novine na beskućnika, koji je od zadobijenih povreda i preminuo, ne može da odgovara krivično
Objavljeno:

Protiv maloletnika koji je zapalio beskućnika u Novom Sadu mogu da se preduzmu samo mere koje se svode na psihološku pomoć i nadzor njegove porodice od strane socijalnih službi ali to nije dovoljno, smatraju stručnjaci.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kao maloletno lice, dečak (12) koji je pre nedelju dana bacio upaljene novine na beskućnika, koji je od zadobijenih povreda i preminuo, ne može da odgovara krivično.

Kako objašnjava profesor Milan Škulić, jedino što u ovakvim slučajevima može da se uradi je da socijalne službe obilaze porodicu maloletnika, i da proveravaju da li ide u školu, kako se ponaša i vlada, a u slučaju da primete da nešto nije u redu, mogu da predlože pomoć psihologa koji bi razgovarao sa detetom.

Ove mere su propisane porodičnom i socijalnom zaštitom ali, prema rečima sociologa Ratka Božovića, one nisu dovoljne da bi se takvo dete, koje je već iskazalo nasilje, barem nadalje normalno razvijalo.

foto: Youtube printscreen

- Treba najpre videti da li je sa njim sve u redu, jer ako nije - džaba sve mere. Ali, ukoliko je psihički zdrav, onda ga treba smestiti u zdravije okruženje, jer se nasilju, koje je već počinio, mogao naučiti samo u okruženju u kojem je sada. Da li je to od porodice, ili od vršnjaka, to treba ispitati, ali je očigledno da je od nekoga naučio da nasilje nije ništa loše. To može jedino da se ispravi promenom okruženja - objašnjava Ratko Božović

Ali gde izmestiti maloletnika koji je zapalio čoveka, i koja bi porodica prihvatila takvo dete? Kako dodaje Ratko Božović, nije rešenje premestiti dete kome treba pomoć u socijalizaciji iz jedne loše sredine u drugu.

- Deca se identifikuju sa okruženjem. Ukoliko bi ga socijalne službe premestile u dom za decu, gde su sva deca tu zbog delikvencije i koja su i sama izazivala probleme, on može da se identifikuje sa njima. Znači treba naći hraniteljsku porodicu koja će ga prihvatiti i pružiti mu vaspitanje, iako je učinio to što jeste. Verovatno takva sredina, odnosno porodica, može da se nađe - kaže Božović.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.