Počuča oslobođen optužbi za napad na Žene u crnom, A ODMAH SE I OGLASIO!
Foto: Zorana Jevtić

Doneta presuda

Počuča oslobođen optužbi za napad na Žene u crnom, A ODMAH SE I OGLASIO!

"Za sve one koji su sumnjali - pravda uvek trijumfuje na kraju" napisao Počuča na Fejsbuku nakon saopštavanja presude
Objavljeno: 14:35h

Radomir Počuča je oslobođen optužbi da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti pripadnica organizacije Žene u crnom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od šest meseci zatvora, a odbrana oslobađanje Počuče za napad na Žene u crnom.

Tužilaštvo je u završenoj reči navelo da se se iz dokaza vidi da je Počuča izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti i da je nedopustivo da se odbrana poziva na slobodu govora, jer objava na Fejsbuku sadrži govor mržnje.

Od sudskog veća Tužilaštvo je zatražilo da se kao otežavajuća okolnost uzme to što je Počuča bio zaposlen u MUP-u i što je to u vreme postavljanja objave bilo navedeno i na njegovom Fejsbuk profilu. Tužilaštvo je ocenilo da je za slučaj irelevantno to što se napad na Žene u crnom nije dogodio na samom skupu koje su organizovale. Advokatica Žena u crnom Kristina Todorović rekla je da su se tri članice osećale ugroženo i da su one i ranije bile žrtve napada.

Ona je kazala da je odbrana koja se poziva "na slobodu govora" nelogična, neuverljiva i sračunata na izbegavanje krivične odgovornosti, jer je pređena granica i zašlo se u teren govora mržnje, kao i da je Počuča svojom objavom "dolio ulje na vatru" u već napetim okolnostima. "Naglašavam da treba da se ima u vidu da je Počuča u objavi pozvao rodoljube, čime je implicirao da su oštećene državni neprijatelji", rekla je Kristina Todorović. Ona se pozvala i na odluke Višeg i Apelacionog suda iz 2012, kada su sudovi utvrdili da postoji ugrožavanje sigurnosti kada je preteća poruka upućena preko društvenih mreža i kada se oštećeni osećaju ugroženima iako se njihova imena direktno ne navode.

foto: Fonet

Kristina Todorović je kazala da okrivljeni "nije iskazao kajanje i nije shvatio značaj krivičnog dela", kao i da traži dodatni oštetni zahtev, čija će visina biti naknadno izrečena. Advokat odbrane Risto Lekić kazao je da krivičnog dela nije ni bilo, da je postupak korišćen za promociju stavova Žena u crnom i ocenio da je to "farsičan postupak bez dokaza". On je rekao i da je Počuča poruku objavio 25. marta 2014. godine, a da su Žene u crnom održale skup 26. marta, dok su za samu objavu saznale 28. marta, zbog čega on smatra da su se "naknadno" osećale ugroženo.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.