OGLASILA SE GUVERNERKA NARODNE BANKE SRBIJE! Iznela je stvarno stanje bankarskog sistema!
Bankomat, Foto: Beta/Miloš Miškov

NBS

OGLASILA SE GUVERNERKA NARODNE BANKE SRBIJE! Iznela je stvarno stanje bankarskog sistema!

Guvernerka je naglasila da je od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka

Objavljeno:

Domaći bankarski sistem je dovoljno likvidan i kapitalizovan i može da podmiri sve zahteve klijenata za podizanjem depozita, preko bankomata, u elektronskom bankarstvu i na šalterima, kao i da održi stabilan kurs dinara.

Ovo je izjavila juče guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na vanrednoj konferenciji za novinare i pozvala medije da ne stvaraju paniku plasiranjem neproverenih informacija iz neimenovanih izvora o navodnim redovima ispred banaka i menjačnica i povećanju deviznog kursa.

Guvernerka je naglasila da je od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka.

1 / 7 Foto: Printscreen, TV Pink

— To je svega 0,19 odsto depozita, ali to nije izašlo iz sistema, nego je prebačeno iz banke u banku, a razlog je neizvesnost sudbine Zberbanke, koju smo mi na vreme rešili — rekla je Tabakovićeva. Guvernerka je naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16 milijardi evra i deviznom štednjom koja je od početka ove godine uvećana za 185 miliona evra na preko 12 milijardi evra. — Verujem da će te rezerve trajati makar tri puta duže od onog koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini — dodala je Tabakovićeva. Prema rečima menjača iz Beograda, Borisava Brujića, mnogi građani su počeli da izvlače keš iz slamarica i da ga menjaju za evre. Deviza ima dovoljno i nema nikakvih redova.

ŠTEDNjA U DINARIMA

— Primetna je veća tražnja, ali čim se smanji količina bilo koje valute, mi možemo da je dobijemo u banci i nema nikakvih problema trenutno na tržištu novca — kaže Brujić.

On kaže da ima više novca, čuvao bi ga u dinarima.

— Nema razloga da se kupuju evri. Dinar i kurs su stabilni. Osim zebnje izazvane ratom, u ovom periodu se, inače, raspodeljuje dobit i zbog obaveza prema dobavljačima, pa je i zato pojačana potreba za evropskom valutom — kaže Brujić.

On naglašava da se traži i švajcarski franak, jer je tradicionalno to najsigurnija opcija kada su ovakve krize u svetu. Mnogi kupuju i dolar, koji je dosta ojačao. Prema Brujićevim rečima, ne treba da strahuju ni sugrađani koji imaju rublje, jer menjači i njih kupuju.

PARE SIGURNE KOD BANAKA

U NBS kažu da nema mesta ni razloga za paniku. Očekuju da banke u što kraćem roku prenesu gotovinu menjačnicama, koje će podmiriti tražnju građana. Naloženo je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

Predsednik izvršnog odbora AIK banke Vladimir Bošković je, govoreći o preuzimanju Zberbanke od strane AIK banke, rekao da je ovaj posao obavljen dobro i da je Narodna banka Srbije povodom Zberbanke reagovala mnogo bolje nego neke druge evropske banke.

— Prvog dana bilo je panike zbog mera prema „Zberbank Evropa AG”, ali celu prošlu nedelju i početak ove radimo stabilno. Depoziti se vraćaju i klijenti razumeju da su im pare sigurne kod banaka — naglasio je Bošković.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.