Radnici na ulici, bez doprinosa i plata, a evo gde ide MILION evra godišnje (VIDEO)
Foto: Fonet, Beta

TAJNE STEČAJA

Radnici na ulici, bez doprinosa i plata, a evo gde ide MILION evra godišnje (VIDEO)

Predsednik Saveza udruženja stečajnih upravnika Srbije, Dobrivoje Petrović tvrdi da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika za svoje usluge uzima preko milion evra godišnje!
Objavljeno: 14:32h

Predsednik Saveza udruženja stečajnih upravnika Srbije, Dobrivoje Petrović, bio je gost Espresa, i otkrio nam je sve tajne stečajne sudbine srpskih preduzeća.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Petrović kaže da uglavnom, nakon uvođenja stečaja, nema dovoljno sredstava da se isplate doprinosi i potraživanja radnika, pa da zato oni imaju problema prilikom odlaska u penziju. A šta je sa imovinom propalih preduzeća?

- Ta imovina je uglavnom pod hipotekom, a po Zakonu o stečaju, onaj ko je stavio hipoteku, a to su uglavnom banke, imaju pravo odvojenog namirenja nad tom imovinom - kaže Petrović.

Stotine hiljade radnika ostaju bez staža za penziju, pa je Petrović predlagao da država uzme u obavezu povezivanje staža za ove radnike.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je još jedna tema koje smo se dotakli, kao vrlo problematične!

foto: Petar Lazović

- Ova agencija se finansira iz nekih usluga koje je sama smislila, i nametnula je finansijske obaveze, tarife za obavljanje usluga iz redovne delatnosti - kaže Petrović.

Postoje tarifni brojevi 4.5 i 6, a najgori je 6 - gde ova agencija uzima procenat od svakog prihoda u stečajnom postupku, recimo od prodaje imovine, zakupa nepokretnosti, naplate potraživanja, i tako zavlači ruku u džep i radnicima i državi, tvrdi naš sagovornik.

Tako, on tvrdi, da zarađuju MILION evra godišnje, a da ta cifra raste, i do preko 2 miliona evra!

foto: Petar Lazović

Preko 100 hiljada evra su davali na godišnjem nivou dok je adresa agencije bila baš na adresi: Knez MIhailova 1, a sada je to preko 200 hiljada jer imaju i lokaciju u Novom Sadu.

Petrović se pita da li baš morala ta lokacija, i konstatuje da se tako uzima novac od radnika i države.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika trebalo bi da bude ukinuta, i primer je bahatog rasipanja para - tvrdi on! Komora stečajnih upravnika dovoljna je da izdaje dozvole i kontroliše upravnike, i samo u Srbiji umesto komore - postoji posebno regulatorno telo Agencija za licenciranje.

Šta nam je još otkrio Petrović, kakvi su sve nerealni troškovi ove agencije, koliko daju za putovanja, a koliko za opremanje prostora, pogledajte u Espreso intervjuu:

(N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.