Popovi BOLJI BIZNISMENI od opštinara: Crkva izdaje njive u zakup za 520 evra, država za 190!
Foto: Fonet

bilo i ostalo

Popovi BOLJI BIZNISMENI od opštinara: Crkva izdaje njive u zakup za 520 evra, država za 190!

U Melencima je prvo crkveni hektar dostigao 505 evra za godinu dana. Letvica je brzo podignuta u Zrenjaninu, gde je zakup dogurao do neverovatnih 520 evra
Objavljeno:

Da crkva bolje gazduje svojim oranicama nego država svojim, pokazuju prve licitacije u zrenjaninskoj opštini na kojima je u zakup izdata zemlja vraćena crkvi u postupku restitucije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Melencima je prvo crkveni hektar dostigao 505 evra za godinu dana. Letvica je brzo podignuta u Zrenjaninu, gde je zakup dogurao do neverovatnih 520 evra. U Farkaždinu je zatim zemlja četvrte i pete klase izlicitirana za 410 evra. To je znatno više od cene koja u katastarskoj opštini Zrenjanin važi za zakup državne zemlje, a iznosi od 170 do 190 evra.

- Osećam veliku radost što je Crkva, posle sedam decenija, ponovo u položaju da može na ovaj način da dođe do sredstava toliko potrebnih za obnovu i izgradnju hramova - kaže protonamesnik Slobodan Čestić.

Na izdavanje zemlje ova CO odlučila se jer je donekle nespremna dočekala restituciju. Crkva, naime, nema nikakvih uslova sama da organizuje obrađivanje oranica, niti manastire u okolini kojima bi ih ustupila, pa se opredelila za arendu. Vanrednu ponudu zemlje na tržištu žele da iskoriste mnogobrojni banatski zemljoradnici.

foto: Shutterstock

Bojan Jovanović, pobednik zrenjaninske licitacije, 75 zakupljenih hektara plaćaće godišnje 39.000 evra, a za pet godina ukupno 195.000! Miroslav Stankov iz Orlovata, za prilično nekvalitetnih 36,5 hektara u Farkaždinu, godišnje će morati da izdvoji skoro 15.000 evra, a ugovor o zakupu sklopio je na tri godine. Zanimljivo je da ovu zemlju izdaje CO iz Elemira, kojoj je ona vraćena u ataru Farkaždina, pošto u Elemiru nema slobodne državne zemlje.

Zbog ovih cena zakupa mnogi poljoprivrednici sumnjičavo vrte glavom. Nedoumicu o isplativnosti, za “Novosti”, iznosi Sreten Gligorijević, agroekonomista, vlasnik zadruge “Zavičaj” u rodnoj Međi. Upozorava na nelogičnost da za Crkvu ne važe pravila koja se odnose na licitaciju državnih oranica.

- Za crkveno zemljište, na primer, nije opredeljujuće da učesnik licitacije prebiva na teritoriji katastarske opštine. Takođe, ne važi ni državni princip o maksimalnom izdavanju 20 hektara. Crkva je oslobođena PDV-a, pa čudi pristajanje na astronomsku arendu. Mislim da to može da se objasni samo psihološkim faktorom. Željom da se obrađuje što više zemlje, jer sa ovakvim zakupom nema nikakve računice - ističe Gligorijević, podsećajući da se poljoprivrednici za licitaciju državne zemlje prethodno dogovore i jedan drugom ne “umaču kašiku u tanjir”.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.