ŠTAAA? Putin nam uvaljuje krševe od aviona!
Foto: Fonet

Bratski, nema šta

ŠTAAA? Putin nam uvaljuje krševe od aviona!

- To što nam se nudi je zastarela tehnika, to su najverovatnije „migovi” iz stare serije, nikako iz „M” generacije sa dvosedima - kaže analitičar Vlade Radulović
Objavljeno:

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da Rusija i Vladimir Vladimirovič Putin poklanjaju Srbiji šest lovačkih aviona „mig29”, a jedini uslov za dobijanje tog poklona je da Srbija mora da plati njihov remont u Rusiji. Ipak, samo za taj posao moramo izdvojiti sumu od fantastičnih 50 miliona dolara, bez oružja koje ti avioni mogu da nose, a kada se na tu brojku doda i cena granata, onda je jasno da je suma prilično visoka, piše "Alo".

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da je brojka od 50 miliona za remont starih aviona veoma visoka i da za taj novac možemo kupiti čak dve ili tri nove letelice.

- To što nam se nudi je zastarela tehnika, to su najverovatnije „migovi” iz stare serije, nikako iz „M” generacije sa dvosedima. Kada se na to doda činjenica po kojoj ćemo remontom tim avionima produžiti vek samo za pet godina, a posle toga moći ćemo samo da ih bacimo, to je onda zaista skupo - kaže on i dodaje da se nešto hitno mora uraditi za srpsku avijaciju jer su sve letelice koje imamo sa rokom trajanja do 2018. godine i bez mogućnosti da im se produži vek.

foto: Reuter

- Čak i ako kupimo tih šest „migova” kao neko prelazno rešenje, mi ćemo tada imati 10 aviona, a za celu eskadrilu potrebno je 12 letelica, tako da ni onda nećemo ništa uraditi - kaže Radulović.

- Tim avionima je neophodan remont, oni su takoreći staro gvožđe. Naš cilj je da postignemo dogovor da dobijemo letelice na poklon, a da cenu remonta spustimo na 20 miliona dolara ili da ga radimo u Srbiji - kaže naš sagovornik i dodaje da cena remonta ne može nikada fiksno da se ugovori jer ona zavisi od nivoa opreme koja bi se ugrađivala u avione.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za „Alo!” da se cena na slobodnom tržištu „miga 29” kreće od 35 do 37 miliona dolara, a da se polovan avion ove serije može kupiti za ispod 20 miliona.

- Bilo bi lepo kada bismo dobili avione na poklon i za njihov remont platili samo 20 miliona, a ne preko 50, kao što se priča da je cena, tada bi Srbija u narednih sedam godina imala ozbiljnu avijaciju za prilike u regionu - kaže on.

Ako uzmemo u obzir cenu polovnog „miga” od 20 milona dolara i cenu remonta od 50 miliona bez dodatne opreme (60-70 miliona sa opremom) za „migove” koje nam „poklanja Rusija”, dolazimo do podatka da bi Srbija mogla odmah da kupi dva ili tri polovna aviona u dobrom stanju i bez remonta.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.