VAŽNO JE DA JE POVOLJNO: Srbija se zadužila još milijardu dolara!
Foto: Fonet

cENA PRAVA SITNICA

VAŽNO JE DA JE POVOLJNO: Srbija se zadužila još milijardu dolara!

"To je kredit koji smo dogovorili da bude povučen u pet tranši. Sredstva bi bila raspoloživa pre kraja godine i pomogla bi u otplati kredita koji su uzimani u prethodnih pet, šest godina", rekao je Vujović
Objavljeno:

Skupština Srbije potvrdila je više finansijskih sporazuma i ugovora među kojima je i ugovor o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za podršku budžetu i nastavak fiskalne konsolidacije u iznosu od milijardu dolara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je ranije da je reč o povoljnom zajmu sa kamatnom stopom od 2, 25 odsto.

"To je kredit koji smo dogovorili da bude povučen u pet tranši. Sredstva bi bila raspoloživa pre kraja godine i pomogla bi u otplati kredita koji su uzimani u prethodnih pet, šest godina", rekao je Vujović i dodao da će se otplata vršiti od 2021. godine do 2026. godine.

"Ovde je dogovoreno povlačenje po 200 miliona evra... pošto su pare date za podršku budžetu, vi ih možete koristiti za sve legitimne rashode u budžetu uključujući plaćanje kamata, vraćanje glavnice, uključujući i ranu otplatu nekih kredita", rekao je ranije Vujović u skupštini.

Kada je reč o "apeks zajmu", Vujović kaže da je on namenjen komercijalnim bankama za finansiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i da država spušta troškove tih kredita.

"Omogućava se malim i srednjim preduzećima da pod povoljnim uslovima dobiju kredite", istakao je ministar.

Dodao je da se kredit Svetske banke od 69 miliona evra odnosi na unapređenje javne uprave i da su uslovi izuzetno povoljni.

Kamatna stopa je 0,71 odsto, grejs period je pet godina, a otplata se vrši na 12 godina.

Kredit Saveta Evrope od 17 miliona evra je namenjen finasiranju zatvora u Kragujevcu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.