Svetska banka: Tzv. Republika Kosovo ima najveći rast BDP, Srbija predvodnik ubrzanja!
Foto: Stefan Jokić

Procene stručnjaka

Svetska banka: Tzv. Republika Kosovo ima najveći rast BDP, Srbija predvodnik ubrzanja!

Redovan šestomesečni izveštaj Svetske banke odnosi se na Albaniju, BiH, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, a prosečni rast BDP-a u tim državama do kraja godine projektovan je na 2,7 odsto
Objavljeno: 12:47h

Sve države zapadnog Balkana nastavljaju da beleže privredni rast uz povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva, a on će do kraja 2016. iznositi između 2 i 3,6 odsto, procena je Svetske banke.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Redovan šestomesečni izveštaj Svetske banke odnosi se na Albaniju, BiH, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, a prosečni rast BDP-a u tim državama do kraja godine projektovan je na 2,7 odsto.

Najveći rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine od 3,6 odsto očekuje se na Kosovu, a najmanji u Makedoniji od 2 odsto.

Uz tu zemlju, Srbija je jedina država regiona za koju je u 2017. projektovan rast BDP-a ispod tri odsto, iako je ocena Svetske banke da ona ima bitan uticaj na ceo region kao njegova najveća pojedinačna privreda.

"Srbija, najveća privreda u regionu predvodi ubrzanje rasta", kazala je Barbara Kunja, ekonomistkinja Svetske banke i jedan od autora periodičnog izveštaja. Ocena Svetske banke temelji sena podatku da je Srbija ostvarila veliki pomak jer je u 2015. godini beležila rast BDP-a od tek 0,7 posto.

Sad smo sigurni da će, u odnosu na prethodnu projekciju rasta za Srbiju od 1,5 odsto, biti znatno veći i trenutna projekcija Svetske banke je da će rast ove godine biti 2,5 odsto, izjavio je glavni ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Šestović i ocenio da iduća, 2017. može biti uspešna godina.

Šestović je, na predstavljanju izveštaja Svetske banke, izjavio da je nezaposlenost u Srbiji u drugom kvartalu ove godine smanjena na najniži nivo od 2009, na 15, 2 odsto.

On je takođe rekao da su plate i u javnom i u privatnom sektoru porasle u odnosu na isti period prošle godine.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.