ŽENE, NIŠTA OD JEDNAKOSTI JOŠ 136 GODINA! Novi izveštaj poražavajuć za lepši pol, broj godina povećan!
Žena, Foto: Profimedia

novi podaci

ŽENE, NIŠTA OD JEDNAKOSTI JOŠ 136 GODINA! Novi izveštaj poražavajuć za lepši pol, broj godina povećan!

Grupa je procenila da će ekonomskom jazu među polovima "za zatvaranje" biti potrebno još 268 godina

Objavljeno:

Postizanje globalnog rodnog paritera će trajati još 136 godina navodi se u novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), dok je u prethodnoj proceni pominjano da će biti potrebno ipak 100 godina.

WEF taj paritet meri na četiri načina: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovanje, zdravstvo i političko osnaživanje. Podaci koje je organizacija ispitala pokazali su da se jaz u političkom osnaživanju značajno povećao od izveštaja iz 2020. godine, dok se ekonomsko učešće tek neznatno poboljšalo.

- Nadamo se da će ovaj izveštaj služiti kao poziv na akciju liderima da postave rodni paritet kao centralni cilj naših politika i praksi, za upravljanje oporavkom nakon pandemije, a u korist ekonomije i našeg društva - rekla je Sadia Zahidi ispred Svetskog ekonomskog foruma.

Grupa je procenila da će ekonomskom jazu među polovima "za zatvaranje" biti potrebno još 268 godina. Ti podaci još uvek ne odražavaju u potpunosti uticaj pandemije, koja bi mogla pogoršati stvari. Napredak ka rodnom paritetu, čak, zastaje u nekoliko velikih ekonomija i industrija.

Žene se zapošljavaju sporije nego muškarci

To je delimično zbog toga što su žene češće zaposlene u sektorima koji su najviše pogođeni karantinom, navodi se, u kombinaciji sa dodatnim pritiscima pružanja nege i brige kod kuće. Iako udeo žena među kvalifikovanim profesionalcima raste, razlike u prihodima i oskudan broj žena na rukovodećim mestima i dalje predstavljaju probleme, izvestio je WEF.

Žene su tokom pandemije izgubile posao po višim stopama od muškaraca, i zapošljavaju se sporije nego jači pol. Kada su se škole i druge ustanove zatvorile, žene su neproporcionalno preuzele brigu o deci, kao i kućne poslove i brigu o starijima. To je pojačalo stres i naštetilo njihovoj produktivnosti, prenosi CNN.

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska. Sjedinjene Države zauzimaju 30. mesto po rodnom paritetu. Ujedinjene nacije su prošlog septembra procenile da bi posledice pandemije mogle "gurnuti" još 47 miliona žena u siromaštvo.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.