Iz EPS odlazi 900 radnika, na otpremnine idu dve milijarde dinara!
Foto: Shutterstock

Smanjivanje radne snage

Iz EPS odlazi 900 radnika, na otpremnine idu dve milijarde dinara!

U EPS-u očekuju da se do kraja meseca prijavi oko 1.500 radnika za stimulativne otpremnine. Visina otpremnina zavisi od toga koliko su dugo zaposleni na radnim mestima, kao i od toga da li se radi o beneficiranom radnom odnosu
Objavljeno: 10:27h

Ukupno 900 radnika EPS-a do 19. septembra se prijavilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, a ovaj posao koštaće firmu dve milijarde dinara, saznaju "Novosti". Najbolje će, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, proći 20 zaposlenih koji ostvaruju uslove za prevremenu starosnu penziju, a imaju i beneficirani radni staž. Oni će u džep staviti od pet do 27 prosečnih plata.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema izvorima "Novosti", u EPS-u očekuju da se do kraja meseca prijavi oko 1.500 radnika za stimulativne otpremnine. Visina otpremnina zavisi od toga koliko su dugo zaposleni na radnim mestima, kao i od toga da li se radi o beneficiranom radnom odnosu.

Najveći broj radnika, pokazuju podaci do kojih su došle "Novosti", dobiće od pet do 21 prosečnu bruto platu.

Otpremnine su utvrđene u tri kategorije. U prvoj su zaposleni koji odlaze u starosnu penziju, a oni će dobiti pet bruto plata. U drugoj kategoriji su radnici koji odlaze u prevremenu penziju. U zavisnosti od toga koliko imaju godina staža i života, dobiće od 11 do 21 bruto platu. Logika je takva da će više novca odneti mlađi radnici.

Treća grupa zaposlenih su pomenutih dvadesetak radnika, koji će dobiti od 16 do 27 bruto plata.

"Elektroprivreda Srbije" ima rok do početka novembra da prihvati ili odbije prijave zainteresovanih, a radnici će iz firme otići do kraja ove godine. Nakon toga, zaposleni imaju 15 dana rok za žalbu, a isto toliko vremena ostavljeno je preduzeću da se izjasni o žalbi.

Radnici EPS-a koji razmišljaju da napuste firmu mogu da se obrate i grupama za podršku, koje će biti sastavljene od predstavnika sindikata i još nekoliko sektora u preduzeću.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.