Ne samo da je prelepo, već ovo srpsko jezero krije i zlato?! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

eureka!

Ne samo da je prelepo, već ovo srpsko jezero krije i zlato?! (FOTO)

Da su na dobrom putu, potvrđuju početni rezultati, po kojima je u jednoj bušotini utvrđeno prisustvo 0,5 odsto bakra i skoro 0,7 grama zlata po toni rude
Objavljeno: 14:16h

Da li će Borsko jezero, jedna od najatratktivnijih turističkih destinacija u Srbiji, u dogledno vreme postati rudnik bakra i zlata?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To će se znati već za nekoliko godina, kada geološka istraživanja ove oblasti okončaju Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i kanadska firma "Mundoro".

Po saznanjima Večernjih novosti, te dve kompanije dobile su licencu za istraživanje ove oblasti, koja se prostire na 46 hektara, u potrazi za ležištima zlata, bakra, srebra i molibdena. JOGMEC i "Mundoro" će, za početak, u ispitivanja okoline Borskog jezera investirati četiri miliona dolara. Iako istraživanja treba da traju do 2024. godine, JOGMEC i "Mundoro" očekuju da će u okolini Borskog jezera naći nalazišta slična onima u RTB, ali i ležištu "Čukaru peki", koje je u vlasništvu kanadske kompanije "Nevsun", za koje se smatra da je najbogatiji svetski resurs bakra i zlata.

foto: Stock

Da su na dobrom putu, potvrđuju početni rezultati, po kojima je u jednoj bušotini utvrđeno prisustvo 0,5 odsto bakra i skoro 0,7 grama zlata po toni rude. U drugoj bušotini utvrđeno je prisustvo skoro 1,7 grama zlata po toni rude, što je, geološkim rečnikom kazano, "dobar impuls za nastavak istraživanja".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.