PENZIJE OPET RASTU OD JANUARA: Švajcarska formula spas za sve
Ilustracija, Foto: Beta / Dragan Gojić

OTKRIVAMO

PENZIJE OPET RASTU OD JANUARA: Švajcarska formula spas za sve

Usklađivanje penzija prema švajcarskoj formuli je dugoročno posmatrano najbolje rešenje za penzionere

Objavljeno:

Čekovi srpskih penzionera od Nove godine biće veći od 500 do 7.000 dinara u zavisnosti od toga koliki iznos sada primaju, dok sledeće uvećanje penzija mogu da očekuju u januaru 2021. godine.

Usklađivanje penzija prema švajcarskoj formuli je dugoročno posmatrano najbolje rešenje za penzionere, jer se one isplaćuju u skladu sa ekonomskim mogućnostima privrede.

Najtanje koverte (10.000 dinara) stižu na adrese oko 106.000 najstarijih u Srbiji. Njihov kućni budžet biće od januara uvećan za nešto više od 500 dinara. Prosečan penzioni ček, od 26.342 dinara, biće veći za 1.500, dok će najbrojnija grupa penzionera čija su primanja od 10.000 do 15.000 dinara, sada biti od 500 do 800 dinara viša. U sledećoj grupi najstarijih je oko 220.000 korisnika sa mesečnim primanjem od 15.000 do 20.000 i oni će sa januarskim čekom moći da računaju na povećanje do 1.000 dinara.

Čekovi srpskih penzionera od Nove godine biće veći od 500 do 7.000 dinara u zavisnosti od toga koliki iznos sada primaju

Kako objašnjava prof. dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, redovno povećanje penzija će se vršiti jednom godišnje

Inače penzioni čekovi se uvećavaju jednom godišnje u većini zemalja, a to rešenje je primereno i za Srbiju, nakon što je inflacija stabilizovana na niskom nivou - kaže Arsić.

Povećanje penzije, u skladu sa švajcarskom formulom ne zavisi od toga da li je budžet u suficitu ili deficitu. Ono će se vršiti svake godine, a visine povećanja će zavisiti od rasta prosečnih zarada i inflacije.

- Ova formula štiti penzije od obezvređivanja usled inflacije, a obezbeđuje realni rast penzija u godinama kada zarade realno rastu - kaže prof. dr Arsić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.