Otkrijte kako da prepoznate lažne dinare u novčaniku u samo ČETIRI LAKA KORAKA
Otkrivanje falsifikata novčanice u četiri koraka, Foto: Petar Lazović

saveti

Otkrijte kako da prepoznate lažne dinare u novčaniku u samo ČETIRI LAKA KORAKA

Zbog nemogućnosti korišćenja originalnog papira, falsifikatori novac falsifikuju na komercijalnom, koji je dostupan u slobodnoj prodaji

Objavljeno:

Podvaljivanje falsifikovanog novca je svakodnevna pojava. Takve novčanice možete prepoznati i sami i to po nekoliko osnovnih obeležja kada je okrenete prema svetlu.

Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti.

Proveru novčanice nikad ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan, upozoravaju iz NBS.

Otkrivanje falsifikata novčanice u četiri koraka
Otkrivanje falsifikata novčanice u četiri korakafoto: Shutterstock

Originalne novčanice se, kažu, štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja.

Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

Zbog nemogućnosti korišćenja originalnog papira, falsifikatori novac falsifikuju na komercijalnom, koji je dostupan u slobodnoj prodaji i najčešće se koristi za štampanje i fotokopiranje. Nakon nekoliko savijanja i gužvanja, ovaj papir se oštećuje, krza i cepa.

Analiza novčanica dinara pokazala je da se falsifikati najčešće izrađuju korišćenjem ink-džet štampača, laserskih štampača i uređaja za fotokopiranje u boji, zaključuju u NBS.

Otkrivanje falsifikata novčanice u četiri koraka
Otkrivanje falsifikata novčanice u četiri korakafoto: Shutterstock

NBS obučava zaposlene u bankama i menjačnicama za prepoznavanje falsifikovanog novca. Za slučajeve kvalitetnije izrađenih falsifikata daju se objašnjenja posebnih manje uočljivih karakteristika pri redovnoj proveri, a cela obuka je propraćena snimcima izgleda falsifikata visoke rezolucije.

Kako prepoznati lažne novčanice dinara?

1. Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju, na lažnoj ne

2. Hologram se preliva na pravoj novčanici, na lažnoj ne

3. Na dnevnom svetlu, boja lažne novčanice je tamnija

4. Kvalitet papira je drastično lošiji kod lažnih novčanica

Bonus video:

LUDA VOŽNJA JEDNOG PSA! Šape na upravljaču, gazda na mestu suvozača i avantura može da počne!

(Espreso.co.rs/srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.