STAN NA DAN UNOSAN JE POSAO, ALI SAD IM STAJU NA PUT! Ovde je smeštaj povoljniji, ali ima jedna začkoljica!
Foto: Pixabay

izdaju smeštaj nelegalno

STAN NA DAN UNOSAN JE POSAO, ALI SAD IM STAJU NA PUT! Ovde je smeštaj povoljniji, ali ima jedna začkoljica!

Oko tri hiljade evra godišnje ode na poreze i 30.000 dinara na boravišne takse. Prosečni troškovi za jedan hostel. Toliko uštede oni koji rade nelegalno

Objavljeno:

Svaki četvrti smeštaj u kome turisti odsedaju u Novom Sadu je legalan, dok ostali hosteli i stanovi za iznajmljivanje na dan posluju na crno.

Kofer prepun želja za dobrim provodom, u Novom Sadu. Prvi zadatak - pronaći smeštaj.

Dobar da, da li ima slobodnih soba u vašem hostelu?

- Da, naravno. A da li je ovaj hostel registrovan?

- Jeste, naravno da je registrovan, po Zakonu smo obavezni da nam hostel bude u registratoru.

Ta obaveštenja vidimo i na pultu. Većina hostela u Novom Sadu, njih desetak koliko ih ima, i gotovo su svi registrovani. Međutim, problem su sobe, tj. apartmani, koje vlasnici izdaju gostima, a nijedan nije registrovan.

Promet u registrovanim hostelima drastično je opao poslednjih godina.

- Sada nema nikoga ovde ili?

- Trenutno nema nikoga.

Vlasnici hostela nadomak su odlučili da zakatanče vrata svog objekta zbog nelojalne konkurencije.

foto: Stefan Jokić

- Najveća konkurencija su nam stanovi po zgradama koji, da kažem, rade na crno, znači nisu prijavljeni ni kao pravna, ni kao fizička lica - kaže Milan, vlasnik jednog hostela.

Oko tri hiljade evra godišnje ode na poreze i 30.000 dinara na boravišne takse. Prosečni troškovi za jedan hostel. Toliko uštede oni koji rade nelegalno.

- To je razlog zašto su njihove cene povoljnije ili jednake našima, a uslovi i smeštaj koji nude je za nijansu bolji - kaže Milan.

Rajan je došao iz Kalifornije i objašnjava šta mu je najvažnije pri odabiru smeštaja.

- Najvažnije je da gledate preporuke. Uglavnom pregledam "buking" da nađem gde ću da putujem i pogledam da li hostel ima prijateljsko osoblje - kaže Rajan Vilijams.

Upravo kod predstavnika pomenutog sajta reagovala je turistička organizacija Novog Sada zbog oglašenog smeštaja koji nije registrovan.

foto: Nebojša Mandić

- I ukinuli smo sa "bukinga" 70 do 80 stanova. Problem je što veliki broj se izdaje preko drugih i tu mi zaista ne možemo ništa i ne možemo doći ni do kakvih podataka, ne možete da intervenišete, ali to nije problem samo naše države i Novog Sada, već celog sveta - kaže Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada

Inspekciji je prijavljeno skoro 200 objekata, ali skoro polovinu nije mogla ni da proveri, jer nisu imali tačnu adresu. Među dve stotine, otkrila je deset nelegalnih, kojima je privremeno zabranila poslovanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

INSTANT PRAVDA! Oteli ženi pare sa bankomata, a onda se pojavio razorni osvetnik!

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.