DUŠAN PAVLOVIĆ: Neodgovorna i bahata država smanjila je zarade za 21 milijardu godišnje, a u isto vreme 15 je bacila na KAZNE I PENALE!
Foto: Beta / Miloš Miškov, Printscreen

frapantno

DUŠAN PAVLOVIĆ: Neodgovorna i bahata država smanjila je zarade za 21 milijardu godišnje, a u isto vreme 15 je bacila na KAZNE I PENALE!

Jedno ministarstvo prednjači

Objavljeno:

I za narednu godinu planira se da Vlada Srbije izdvoji značajnu sumu za različite vrste kazni i penala po rešenju sudova (ek. klasifikacija 483). Najviše kazni platiće ministarstvo finansija (9,3 milijarde), ministarstvo pravde (1,5), unutrašnjih poslova (1,4) - napisao je Dušan Pavlović iz Dosta je bilo na svom blogu. - Ovo ne samo da je značajan izdatak i nepotreban trošak za budžet, nego je u porastu. Za 2017. godinu planirano je 8,52, a sada čak 14,9 mlrd. din. (Ispod možete pogledati grafički prikaz rasta za pojedična ministarstva i ukupno.) Ovaj trošak pokazuje neozbiljnost i neodgovornost Vlade, jer kazne i penali su posledica neodgovornog ponašanja državnih službenika i političara koji upravljaju ministarstvima. Nikada niko nije odgovarao zbog ovog ovako velikog gubitka i rasipanja para poreskih obveznika. Nikada niko nije smenjen ili podneo ostavku - tvrdi Pavlović. - Izdatak od 14,9 milijardi predstavlja značajan trošak bez koga bi neki drugi elementi ekonomske politike mogli da budu potpuno drugačiji. Recimo, ukupna ušteda za smanjenje zarada u javnom sektoru iznosi 20,9 milijardi dinara, dok ušteda na smanjenju penzija iznosi oko 25 milijardi. Drugim rečima, da se država odnosi odgovorno prema novu poreskih obveznika, 71% smanjenja zarada, odnosno oko 60% smanjenja penzija, ne bi bilo potrebno - kaže on. - Ovo je velika sramota za državu koja pokazuje nepoštovanje prema novcu poreskih obveznika i blagostanju građana.

foto: Printscreen

Pavlović je za Espreso.co.rs naveo da je grafikon napravljen po podacima iz zakona o budžetu za 2018. godinu i u poređenju sa istim takvim kaznama i penalima za 2017. godinu.

- Tačno se vidi porast sa osam i nešto milijardi koje država treba da plaća za kazne i plane, na 14, 9 milijardi. Onda sam uzeo posebna ministarstva koja najviše plaćaju - rekao je Pavlović i naglasio da ovo pokazuje koliko su zapravo političari neodgovorni:

- Političari su neodgovorni, a pogotovu oni koji upravljaju tim ministarstvima. Koliko je sistem truo jer ne podrazumeva sankcije za takve troškove. Jer, to su sve troškovi koji ovu državu koštaju i zbog kojih ne možemo neke druge društveno korisne stvari da radimo. Poređenja radi, godišnje smanjimo zarade za oko 21 milijardu dinara, a samo ove kazne i penale koje plaćamo za neodgovorno ponašanje političara su skoro 15 milijardi ove godine - objasnio je Pavlović.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.