DA LI NAM OPET SPREMAJU PAPRENE RAČUNE? Za ovo pravilo kod merenja struje garant niste znali!
Foto: Nemanja Pančić, Ilustracija

hm

DA LI NAM OPET SPREMAJU PAPRENE RAČUNE? Za ovo pravilo kod merenja struje garant niste znali!

Mogu da vam očitaju struju i za manje i za više od 30 dana, ali jedno moraju da ispoštuju

Objavljeno:

Malo, malo, pa stižu pritužbe na račune EPS. Naročito zimi, kad grejanje na struju podiže potrošnju. Tako smo nedavno imali masovne žalbe, reagovalo je i ministarstvo, a jedan od razloga bilo je i pogrešno očitavanje brojila.

Godinama unazad računi za decembar, koji je pred nama, budu vrlo problematični, jer se stanje očitava par dana nakon Nove godine, a broj dana koji je očitan zna da podiže i spušta cifru u koverti.

foto: Stefan Jokić

No, jedan čitalac nam se obratio sa neobičnom, ali ne tako retkom situacijom.

- Za oktobar mi je očitano samo 27 dana na računu. Dakle, kako novembar ima 30 dana, sa ona 4 iz oktobra, plašim se računa koji sledi. Šta ako pređem u crvenu zonu? Kako mogu da očitaju samo 27 dana? I da li ću imati pravo da se žalim ako mi na sledećem računu obračunaju ta 4 dana više - pita se on.

No, iz EPS za naš portal objašnjavaju da je propisima predviđena i mogućnost perioda očitavanja potrošnje dužeg ili kraćeg od 30 dana!

Ali, kako kažu, potrošači ne trpe štetu jer...

foto: Beta

- Korisniku kojem je period očitavanja duži od 30 dana srazmerno će biti povećane zelena i plava zona. Isto tako kupcima kojima je period očitavanja kraći od 30 dana, u mesečnom obračunu biće smanjene zelena i plava zona - objašnjavaju iz EPS.

A evo i preciznih pravila:

Ako se potrošnja aktivne energije računa u vremenskom periodu od 30 dana tada su granice zelene zone potrošnje do 350 kWh, plave zone od 351 kWh do 1.600 kWh, a crvene zona više od 1.600 kWh.

Ukoliko je mesečni obračun različit od 30 dana, granice zona se srazmerno pomeraju i to zelena za 11,67 kWh dnevno i plava za 53,33 kWh dnevno.

Granice zona se povećavaju, odnosno umanjuju, kako bi svi bili izjednačeni u određivanju zona bez obzira na to da li se brojilo za električnu energiju očitava prvog ili petog dana u mesecu, odnosno da li je period obračuna kraći ili duži od 30 dana. U okviru svake zone zadržava se ostvareni odnos u višoj tarifi (VT) i nižoj tarifi (NT) u ukupnoj potrošnji.

foto: Stefan Jokić

Primeri:

1. Ako je obračunski period 28 dana, zelena zona je do 326,66 kWh, a plava do 1.493,34 kWh.

2. U slučaju obračunskog perioda od 32 dana zelena zona je do 373,34 kWh, a plava do 1.706,66 kWh.​

Tako da, potrošači, ne brinite, broj očitanih dana vas momentalno ne vodi u crvenu zonu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.