ČUVAJTE SE! Banke nude ove kartice kao lude, VI SE OPUSTITE, a onda stigne UPOZORENJE koje vam se neće svideti!
Foto: Pixabay

prevara za prevarom

ČUVAJTE SE! Banke nude ove kartice kao lude, VI SE OPUSTITE, a onda stigne UPOZORENJE koje vam se neće svideti!

Ovako dižu profit!

Objavljeno: 17:00h

Kredita je sve manje, pa se banke u Srbiji na sve načine dovijaju da dođu do ekstra zarade.

- Pre nekoliko meseci ponudili su mi kreditnu karticu, bez ikakve obaveze tri meseca, mada su mi, ruku na srce, kasnije objasnili da ću plaćati održavanje kartice. Niko mi pak nije napomenuo neko osiguranje, koje u dva iznosa košta 90 dinara mesečno. No, to nije sve - priča jedan klijent poznate internacionalne banke.

- Posle par meseci korišćenja kartice, za plaćanje na rate bez kamate, stiglo je obaveštenje da ako se ne izmiri, u roku, rata za kreditnu karticu, slanje opomene koštaće klijenta 700 dinara - navodi on.

- Trudiću se da sve plaćam na vreme, jer 700 dinara, pa to je pola mog računa za kablovsku i internet, nemam para za bacanje, ali zamislite da zakasnim dan? Pa da li je to realno da nema toliko tolerancije? Sad znam zašto su kartice nudiili kao ludi svima - i njihovo održavanje je kao da imam dodatni račun, a i opomene će im doneti lepu zaradu. Ali, kad nužda natera... - jada se Beograđanin.

foto: Pixabay

I zaista, ništa što vam banke nude nije bez njihovog interesa za zaradom, i toga su svi svesni, ali nekad pojedini bankarski proizvodi zvuče kao da su "samo za nas", "bez ikakvih troškova", jer "banka misli na nas".

Ipak, najskuplja "igračka" s kojim možete da imate posla u srpskim bankama je nedozvoljeni minus.

- Zbog smanjenja zarade, banka je odlučila da mi ukine dozvoljeni minus. Samim tim sam odmah ušao u nedozvoljeni minus, za koji je kamata neopisivo veća. Zamislite moj šok kad mi je stigao SMS da sam 20 i nešto hiljada u NEDOZVOLJENOM minusu - priča jedan Valjevac.

foto: Pixabay

Ipak, on je imao sreću da je banka na kraju pokazala razumevanje.

- Stavka ugovora koju nisam čitao je da imaju pravo da ukinu dozvoljeni minus ako se smanji zarada koju dobijam. Imao sam sreće da su mi dali 15 dana, tj. zamrzli su kamatu i dopustili mi da isplatim dug, a onda apliciram za novi minus, doduše manji - priča nam on.

No, to je dobar scenario. U onom lošijem banke vaše obaveze mogu da naplate od nedozvoljenog minusa, a onda kreće paprena kamata, i dug od recimo 2.000 dinara za koji dan postaje 3.000, 3.800...

To je zato što i dalje imamo jedne od najvećih kamata na minuse u Evropi.

Kamate na nedozvoljeni minus se kreću od 30 odsto do neverovatnih 80 odsto na godišnjem nivou.

Ovo banka ne sme da vam naplati

No, da je informisanost o tome šta banka sme, a šta ne sme da vam naplati bitna pokazuje i primer iz Sombora.

Somborski sud je nedavno presudio da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice.

Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka. Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za dobijanje kredita od oko 30.000 švajcaraca.

(A. Krunić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.