NJUJORK TAJMS O SRBIJI: Daju subvencije, ne brinu za životnu sredinu ni transparentnost u poslovanju
Foto: Promo

ovako nas vide

NJUJORK TAJMS O SRBIJI: Daju subvencije, ne brinu za životnu sredinu ni transparentnost u poslovanju

Ambiciozni predsednik Srbije Aleksandar Vučić prigrlio je vizije Si Đinpinga, piše Njujork tajms

Objavljeno:

Kada je predsednik Kine Si Đinping odabrao Smederevo da saopšti da je Srbija u središtu infrastrukturne inicijative "Jedan pojas, jedan put", vredne devetsto milijardi dolara, bila je to hrabra izjava koja je stavila do znanja svima da je Kina našla uporište na jugoistočnom krilu Evrope, piše Njujork tajms na srpskom jeziku u novom broju, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 19. oktobra.

Ambiciozni predsednik Srbije Aleksandar Vučić prigrlio je vizije Si Đinpinga, piše Njujork tajms.

Jasno je zašto Srbija privlači Kinu: tu su ogromne subvencije koje nudi država, niski standardi zaštite životne sredine i skoro nikakav pritisak za transparentnost u poslovanju.

Ali Srbija mora da prihvati i model državnog razvoja koji ima Peking. Takođe mora da se suoči sa velikim dugovima. Veći deo investicija čine pozajmice od kineskih banaka, obično na 20 do 30 godina sa godišnjom kamatom od dva do dva i po odsto.

Lider sindikata Mileta Gujaničić kaže da su srpski lideri sravnili sa zemljom prava radnika kako bi dobili strane fondove.

"Ne mogu da kažem da razumem kineski komunizam, ali ono što oni ovde rade nas uništava", kazao je on, misleći na srpske lidere. "Oni prikupljaju poene za sledeće izbore, koristeći novac drugih ljudi. Jedino do čega im je stalo jeste da ostanu na vlasti, a to čine preko naših leđa."

Ceo tekst je objavljen u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku

foto: Promo

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.