NIVO AFLATOKSINA U SRBIJI PONOVO POVEĆAN? I TO PET PUTA! Ova informacija danas je šokirala sve! (FOTO)
Foto: Profimedia

šta je sad ovo?!

NIVO AFLATOKSINA U SRBIJI PONOVO POVEĆAN? I TO PET PUTA! Ova informacija danas je šokirala sve! (FOTO)

Broj 0.05 se zamenjuje brojem 0.25, stoji u dokumentu koji je potpisao ministar Nedimović

Objavljeno: 16:14h

Goran Ješić šokirao je danas javnost u Srbiji kada je objavio izmenu u pravilniku koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede kojom se u Srbiji opet povećava količina dozvoljenog aflatoksina.

Broj 0.05 se zamenjuje brojem 0.25, stoji u dokumentu koji je potpisao ministar Nedimović, a pravilnik sa ovim izmenama počeće da se primenjuje od 7.septembra.

Ovim je količina dozvoljenih aflatoksina uvećana 5 put!

Ministar poljoprivrede danas nije imao vremena za naše pitanje zašto je donesena ovakva odluka, ali su nam u PR službi obećali odgovor narednih dana.

foto: Profimedia

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta nije upoznat sa ovim izmenama, ali kaže da se verovatno desilo da su procene da će ovogodišnji rod kukuruza sadržati povećani procenat aflatoksina i da je zato usledila ova promena, jer ta roba ne bi mogla da uđe u proizvodnju.

- Što se mleka tiče jedino rešenje je da se uvedu klase mleka, i cenovna razlika među njima, da ono koje je po evropskim standardima bude izdvojeno cenom i da se proizvođači stimulišu da proizvode kvalitetnije mleko - kaže on.

- Kako u Crnu Goru izvozimo mleko po evropskim standardima, a za naše tržište kao da ga nema - pita se.

Na Tviteru je ova vest izazvala paniku i svi su se prisetili afere koja je "drmala" Srbiju.

Nivo aflatoksina u mleku u Srbiji od 1. jula 2014. godine vraćen je na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu.

foto: Profimedia

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave. Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

(A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.