Ministar je trebalo da primi radnike iako su iz privatne kompanije! EKONOMISTI SLOŽNI I OKO REŠENJA ZA GOŠU!
Foto: Filip Plavčić, Fonet, Beta

EKONOMISTI O GOŠI

Ministar je trebalo da primi radnike iako su iz privatne kompanije! EKONOMISTI SLOŽNI I OKO REŠENJA ZA GOŠU!

Reakcije na skandaloznu izjavu Zorana Đorđevića

Objavljeno: 16:11h

Radnici fabrice šinskih vozila "Goša" iz Smederevske palanke okupili su se juče ispred Vlade Srbije zahtevajući da država stupi u kontakt sa vlasnikom fabrike i pomogne oko isplate zaostalih plata, rešavanja problema nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

"Prodali ste Srbiju" i "Lopovi, lopovi" orilo se Nemanjinom.

RADNICI GOŠE NISU KEROVI! PRODALI STE SRBIJU! 300 gladnih ljudi pred Vladom, tri meseca traže svoju platu! (VIDEO)

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora je tražio da ih primi Vučić.

- Ili mi možda nismo Srbi pa ne zaslužujemo da nas prime - zapitao se on.

No, njih čuo nije ni ministar rada Zoran Đorđević, a objašnjenje - skandalozno!

foto: Fonet

On je kazao da nije razgovarao sa radnicima Goše koji su protestovali ispred Vlade Srbije "jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu", ali je istakao da država pokušava da reši njihov problem na najbolji način.

OVAKO DRŽAVA BRINE O SVOJIM RADNICIMA! Odbio sam da primim ljude iz Goše JER JE TA FABRIKA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU!

Dodao je i da štrajk nije rešenje za rešavanje problema radnika!

foto: Fonet

Ekonomista Mijat Lakićević kaže da nema prepreke da to što je neko radnik privatne kompanije ne bude primljen kod ministra. Razlozi, prema njegovom mišljenju, mogu biti drugi, političke, socijalne prirode, ali to nikako:

- Drugo je pitanje da li država treba da im pomogne. U slučaju Goše trebalo bi da funkcionišu institucije sistema. Ako neka firma, privatna ili državna, ne radi, ako je u gubicima, onda treba da se pokrene postupak stečaja, i rasčisti ta situacija. To bi bilo normalno u toj situaciji. A ministar treba da primi radnike, bez obzira što su iz privatne kompanje - kaže Lakićević.

Štrajk je legitimno sredstvo za borbu za prava, dodaje on, a drugo je pitanje koliko je funkcionalno.

foto: Beta

I ekonomista Milan Kovačević kaže da je nedozvoljeno praviti razliku kad neki građani imaju problema, bilo da su zaposleni u privatnom ili javnom preduzeću.

- Ovi radnici nisu ni došli jer su zaposleni u privatnom preduzeću, došli su jer su u problemu, a problemi su ovde jednim delom prosto zbog kršenja zakona od strane države. U Zakonu o stečaju jasno stoji šta treba raditi sa preduzećem koje godinama ne postoji. Drugo, u zakonu jasno piše da kad se isplaćuje zarada, bilo od privatnog ili javnog preduzeća, da se mora isplaćivati i doprinos. Drugim rečima mora se imati pravo na zdravstveno - ovde toga nema! Radi se o kršenju zakona - kad se radi o kršenju zakona, bilo da je reč o zaposlenim u državnom ili privatnom preduzežu, država bi i te kako morala da se zamisli kako će to popraviti - kaže Kovačević.

Ipak Kovačević kaže da ovde štrajk nije rešenje, jer radnici odavno ne rade i štrajkuju. Ovde se, kaže, ne poštuje koncepcija preduzeća, jer kad ono posrće treba uraditi nešto ozbiljno po tom pitanju.

- Najozbiljnija stvar je da se izvrši stečaj, da neko kupi imovinu, a ne da ta imovina ničemu ne služi. Država bi morala da, ako postojeći sistem ne valja, ili se ne sprovodi, da preduzme mere da se to promeni. Odavno je jasno da ovi jadnici iz Goše troše vreme štrajkujući, to preduzeće je davno proopalo, davno ne može da se osposobi. Ali bi bilo moguće da se i osposobi, da neko u stečaju kupi tu imovinu, halu, mašine, uzme radnike koji mu trebaju, da se otpišu dugovi, možda bi se moglo i osposobiti - zaključuje Kovačević.

Boško Obradović: Vlast mora da leti ako neće da reši ovaj problem

foto: Filip Plavčić

"Država mora da štiti radnike od lopovskih poslodavaca. Kako je moguće da neko godinama ne isplaćuje zarađene plate radnicima i porez državi? Ako ova vlast ne može to da reši, treba da leti. Ne smemo da se pretvorimo u zemlju jeftine radne snage. Puna podrška radnicima „Goše“. Sledeći put treba da nas bude mnogo više dok ne srušimo one koji rade za interese stranih firmi, a ne domaćih radnika" - kazao je Boško Obradović povodom ovog slučaja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.