STRUČNJACI SAGLASNI: Er Srbija nije održiva kompanija
Foto: Nebojša Mandić

problemi

STRUČNJACI SAGLASNI: Er Srbija nije održiva kompanija

"Apslolutno je ne postoji mogućnost da Er Srbija nastavi da postoji, ako država ne nastavi da plaća“, dodao je on

Objavljeno:

Er Srbija nije održiva kompanija, jer ne može da postoji bez državnih subvenicija, ocenio je Radmilo Marković, novinar nedeljnika Vreme gostujući u Novom danu tv n1. Sa tom ocenom slaže se i Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, koji dodaje da su troškovi kompaije "enormni" za vrstu poslovanja koje vodi.

“Er Srbija ne može da postoji bez subvencija. To se jasno vidi iz finansijskih izveštaja i to nije novo, samo je pitanje koliko će država to da nastavi da plaća, jer je bez toga Er Srbija je u debelom minusu“, rekao je Marković.

On navodi da je u poslednje tri godine, koliko traje period restrukturiranje prema ugovoru, Srbija je dala 194 miliona evra subvencija, a ukupan neto profit bio je 7,4 miliona evra. To je, navodi, otprilike gubitak od 62 miliona godišnje bez subvencija.

"Apslolutno je ne postoji mogućnost da Er Srbija nastavi da postoji, ako država ne nastavi da plaća“, dodao je on.

Vojinović ocenjuje da su brojke o poslovanju te komapnije „jasne“ i da je Er Srbija politički projekat koji je zbog politike krenuo sa preteranim PR-om.

“Uvedene su preterane stvari, kao što je internet u avionima, biznis "laundž", na noviu makretinga su hteli da dignu kompaniju, ali to nije uspelo“, kaže Vojinović. On ocenjuje da je takvo poslovanje poslednje tri godine razlog zatvaranja poslovnica i smanjivanja broja radnika.

Marković ocenjuje da je dobija manje od onoga što je uložila u tu kompaniju. „Vidimo da je poslovna strategija sa početka bila promašena, još veći priblem je što Er Srbija namerava da nastavi da progovara oko daljih davanja“, kaže on.

Sav neto dobit Er Srbije ide na pokrivanje istorijskih gubitaka, prema zakonu, objašnjava on. „Te tri godine cela dobit išla je na saniranje duga. Dakle, biće potrebno sto godina da se taj gubitak pokrije“, dodao je

"Etihad ovde ima malo šta da izgubi"

foto: Reuters

AlItalija je proglasila banktostvo, Etihad se povukao iz Air Berlina nakon što je najavljen stečaj ove kompanije. Na pitanje kako očekuju da će se Etihad ponašati kada je u pitanju Er Srbija, gosti su ocenili da Etihad ima drugačiji pristup ovom tržištu.

„Etihad ovde ima malo šta da izgubi, a možda nešto malo ima da dobije“, kaže Vojinović. Ta kompanija je ektremno loše usla u poslove sa AlItalijom i Er Berlinom i loše je upravljala poslovanjem. „Etihad nije bio dorastao Al Italiji i Er Berlinu“, kaže Vojinović.

„Tih 50 miliona kamate koje treba da plati Srbija, to su male pare za Etihad, u 2016. oni su prijavili gubitak od milijardu dolara u 2016. Etihad ovde treba da bude pet goidina, tri je prošlo, za dve godine ćemo videti šta se događa“, kaže Marković.

Pitanje je za vladu, kaže Marković, jer za sve što radi Er Srbija odgovorna je vlada. „Oni treba da se pitaju zašto se na ovaj način troše pare i zašto se tako loše upravlja“, zaključuje.

Govoreći o cenama karata, Vojinović je još rekao i da ne veruje da će se one približiti lou kostu.

„Apsolutno to ne verujem u to. Er Srbija je cenom karata pokušala da obuhvati sve klase putnika, ali to nije moguće“, dodaje.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.