PALI POTPISI U VLADI: Rukovodstvo "Fijata" i sindikalci potpisali sporazum
Foto: Fonet

sada i zvanično

PALI POTPISI U VLADI: Rukovodstvo "Fijata" i sindikalci potpisali sporazum

"Fijat" je obećao i da će biti udvostručena naknada za prevoz van standardnog radnog vremena

Objavljeno:

Rukovodstvo "Fijata" i Samostalni sindikat potpisali su sporazum u Vladi Srbije. Dogovoreno povećanje plata i novi kolektivni ugovor na tri godine.

Radnici "Fijatove" fabrike u Kragujevcu prihvatili su ponudu koju im je poslodavac predočio u petak, posle tri dana pregovora. Sporazum o tome u Vladi su potpisati rukovodstvo kompanije i predstvanici Samostalnog sindikata, koji su i pokrenuli tronedeljni štrajk.

Radnicima je ponuđeno povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije. U avgustu će im zarade biti uvećane za 2,2 odsto, a u februaru - 4,5 procenata.

"Fijat" je obećao i da će biti udvostručena naknada za prevoz van standardnog radnog vremena, u avgustu će radnici dobiti polovinu bonusa efikasnosti za prošlu godinu, a drugu polovinu u decembru. Dogovoreno je i da se formira Komisija koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni.

Dogovor će biti deo Kolektivnog ugovora koji će važiti tri godine. Navodeći da su predstavnici sindikata prihvatili da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova za to vreme, Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je naša zemlja dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.