KUPUJEMO OVE KLIMA UREĐAJE KAO LUDI, A EU IH JE ZABRANILA! Ako vaš uređaj ima ovu oznaku, U VELIKOM STE PROBLEMU!
Foto: Nebojša Mandić

napravite pravi izbor

KUPUJEMO OVE KLIMA UREĐAJE KAO LUDI, A EU IH JE ZABRANILA! Ako vaš uređaj ima ovu oznaku, U VELIKOM STE PROBLEMU!

U Evropskoj uniji na snazi je uredba po kojoj je zabranjen uvoz erkodišna najniže energetske klase, a upravo ti uređaji završavaju na srpskom tržištu

Objavljeno: 07:21h

Klima uređaji u našim domovima veoma su korisna stvar tokom vrelih letnjih meseci. Međutim, koliko god bili korisni, ipak imaju i neke mane.

Naime, samo prošle nedelje, EPS je upozorio da su tokom nekoliko najvrelijih dana ovi uređaji podigli potrošnju struje u Srbiji za čak 10 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je jedan od razloga za povećanu potrošnju energije i to što su klima uređaji na našem tržištu veoma lošeg kvaliteta.

I u Evropskoj uniji rashladni uređaji su jedni od najvećih potrošača električne energije, pa je pre 3 godine, izglasana regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržište unije.

foto: Shutterstock

Od 2013. godine uvedena je i nova klasifikacija koja prati uvođenje energetskih klasa (A+++,A++,A+) dok je uvoz i prodaja uređaja klase niži od C (kod hlađenja) i A (kod grejanja) zabranjen.

U Srbiji ova ograničenja ne postoje. Na tržištu je više od sto različitih modela klima uređaja, a među njima mnogo nepoznatih brendova, koji su iz izbačeni sa prodajnog tržišta EU.

Iako jeftiniji, ovi uređaji su veći potrošači struje, ali zbog niske kupovne moći, kupci se opredeljuju za njih. Tim povodom, kontaktirali smo "Eko klima servis" gde su nam detaljno objasnili o čemu se radi.

foto: Shutterstock

- Na našem tržištu se i dalje mogu naći klima uređaji energetske klase E, i to ne samo nepoznatih proizvođača, koji troše značajno više električne energije. Za evropsko tržište to je škart roba, ali kao što vidite za nas nije. Ista situacija bila je i sa automobilima. Sve što Evropljanima ne treba stiže u Srbiju. Ovi klima uređaji nisu štetni po okolinu, ali svakako jesu za vaš novčanik, a skoro polovina kupljenih rashladnih uređaja pripada ovoj klasi.

Kako nam je rekao naš sagovornik, pojedini proizvođači klima uređaja su još prošle godine prestali da proizvode ove klase, upravo iz navedenih razloga.

Za bolju klasu potrebno je izdvojiti veću svotu novca, što se svakako isplati na duge staze. Početna razlika u ceni biće osetna već u prvoj godini korišćenja. Stoga, kupcima je neophodno savetovati kupovinu uređaja A klase.

foto: Nebojša Mandić

Međutim, postoji još jedna stavka koja je možda i ključna, a to je veličina uređaja u skladu sa kvadraturom prostora koji je neophodno rashladiti ili ugrejati.

Ipak, da bi klima uređaj dugo trajao i bio ispravan neophodan je i godišnji servis klima uređaja. Vek trajanja im je obično 15 godina, pod uslovom da se redovno održavaju.

Koliko god želeli da uštedite na kupovini rashladnog uređaja,razmislite, sve što ste "uštedeli" vrlo brzo ćete uložiti u sve propratne efekte jeftinijeg izobra.

(T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.