OPASNO UPOZORENJE HOJT JIA: Ne preporučujemo Zapadni Balkan američkim kompanijama zbog loših uslova
Foto: Beta/Milan Obradović

iskreno i otvoreno

OPASNO UPOZORENJE HOJT JIA: Ne preporučujemo Zapadni Balkan američkim kompanijama zbog loših uslova

Visoki zvaničnik Stejt departmenta SAD Brajan Hojt Ji rekao je da uslovi za investicije u mnogim zemljama zapadnog Balkana nisu zadovoljavajući zbog čega Stejt department ne može da ih preporuči američkim kompanijama

Objavljeno:

Zamenik pomoćnika državnog sekretara u sredu je na saslušanju pred senatskim odborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju rekao da je Stejt department zainteresovan da američke kompanije ulažu ili posluju u zemljama zapadnog Balkana, ali da uslovi ne pogoduju investitorima koji izbegavaju rizik.

U nekim zemljama je bilo povećanja investicija, na primer u Srbiji, rekao je Ji, ali i dodao da su u pitanju "nešto više avanturističke kompanije koje ne beže od rizika".

- Međutim, mi uvek unesemo dozu opreza kad govorimo s kompanijama, pošto u mnogim slučajevima okruženje, uslovi za investicije nisu po standardima za koje mislimo da treba promovisati - rekao je Ji.

On je rekao da je na vladama regiona da poboljašaju vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, primenu zakona i sprovedu neophodne reforme.

U Srbiji je program USAID pomogao u ubrzanju inspekcija i izdavanju građevinskih dozvola što je delom doprinelo da se Srbija pomeri za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke na 47 mesto, rekao je Ji.

(Espreso.co.rs / Novaekonomija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.