DVA EVRIĆA DRUŽE: Porazni su podaci koliko Srbi dnevno potroše na hranu
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

gorak ukus hleba

DVA EVRIĆA DRUŽE: Porazni su podaci koliko Srbi dnevno potroše na hranu

Šta se može kupiti za manje od dva evra dnevno?

Objavljeno:

Iako trošimo manje od dva evra dnevno na hranu, ili 80 dinara prosečno po obroku, ipak nam izdaci za ishranu predstavljaju bezmalo 35 odsto budžeta.

PROSEČNA PLATA SAD JE 404 EVRA I VUČIĆ JE PONOSAN NA TO! Ima bar 4 razloga zašto je to neslavan rekord!

Ti podaci su više nego alarmantni i govore da je životni standard u Srbiji blizak granici siromaštva. Pritom, građani troše više nego što zarađuju i sve dublje tonemo u socijalna raslojavanja i nejednakost. Stručnjaci upozoravaju da živimo u jednoj vrsti penzionerske ekonomije, a da su mladi najsiromašniji.

foto: AP, Ilustracija

Ionako porazni, rezultati o potrošnji hrane u Srbiji sve su lošij, prenosi VOICE.

Analize podataka zvanične statistike pokazuju da svaki član domaćinstva u Srbiji mesečno za hranu i piće troši tek 59 evra, odnosno – 1,9 evra dnevno. Trpeze su nam, u odnosu na višegodišnji prosek, siromašnije mesom, mlekom, voćem, povrćem i drugim najvažnijim namirnicama, ne mogu se meriti sa evropskim, a pritom su nam izdaci za hranu najveći u kućnom budžetu.

Šta se može kupiti za manje od dva evra dnevno? Na primer, pola hleba za 22 dinara, litar mleka za 96 dinara, pola kilograma krompira za 25 dinara i 150 grama pilećih bataka za 60 dinara. Za preživljavanje – sasvim dovoljno.

Posmatrano po stanovniku, potrošnja većine prehrambenih proizvoda u Srbiji tokom 2016. godine je u padu ukoliko se poredi sa višegodišnjim prosekom (2008-2014), dok u poređenju sa prethodnom godinom (2015) beleži blagi rast kod proizvoda “višeg standarda”, navodi u analizi “Potrošnja hrane u 2016. godini” agrarni analitičar Vojislav Stanković.

foto: Reuters

Prošle godine građanin Srbije je, prema toj analizi, potrošio 44 kilograma svežeg mesa. Od toga, junećeg i goveđeg 3,2 kilograma, svinjskog 14,8 kilograma, živinskog 17,3 kilograma… Na trpezama je za celu 2016. imao tek 700 grama jagnjećeg mesa i četiri kilograma ribe. Za razliku od njega, građanin EU pojeo je 20 kilograma mesa više. Potrošnja svežeg mesa u evropskim zemljama iznosila je oko 65,5 kilograma (junećeg 10,7 kilograma, svinjskog 31,4 kilograma, živinskog 21,6 i jagnjećeg 1,8).

Dok je građanin Srbije lane sebi priuštio 3,2 kilograma goveđeg, junećeg i telećeg mesa, Francuz je pojeo 26 kilograma, Italijan 23, Grk 17, Nemac 13 kilograma… Svinjsko meso tradicionalno se koristi više u Srbiji, ali i tu je njen stanovnik zaostao za evropskim prosekom – kupio je 14,8 kilograma svinjetine za godinu dana, dok je Nemac potrošio 55 kilograma, Francuz 35, Austrijanac 40 kilograma…

Ostatak teksta čitajte OVDE.

(Espreso.co.rs / Voice)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.