RADILI BISTE U CG PREKO LETA? Plate idu i do 2.500 evra, ali s jednom stvari morate da se pomirite!
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

čekaju sezonce

RADILI BISTE U CG PREKO LETA? Plate idu i do 2.500 evra, ali s jednom stvari morate da se pomirite!

Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno

Objavljeno: 16:47h

Svi misle da sezona u Crnoj Gori počinje od juna i traje do septembra, ali u nekim gradovima je ona mnogo duža. To znači da je i ponuda sezonskih poslova u toj zemlji u jeku, a najveći broj stranaca među sezonskim radnicima su tradicionalno, građani Srbije. Istraživali smo koji se poslovi nude ove sezone u Crnoj Gori, koliko su plaćeni i na koji način naši državljani mogu da dobiju dozvolu za rad.

Pošto je proteklih godina bilo reči o težem dobijanju radne dozvole, tamnošnje agencije za zapošljavanje i menadžeri ugostiteljskih objekata kažu za Klik do posla da dobiti dozvolu uopšte nije problem.

- Dozvola za rad se lako dobija. Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana – kaže Ivan Kapor iz budvanske agencije NP Link.

Ova agencija najviše budi poslove u Budvi, ali imaju ponudu i u Tivtu, Baru, Ulcinju, Kotoru, a period rada je od tri do šest meseci.

- Najviše tražimo kuvare, pomoćne kuvare, pomoćne radnike u kuhinji, konobare i pomoćne konobare, šankere, barmene, sobarice, higijeničare i recepcionere – kaže Kapor.

Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno. Naš sagovornk tvrdi da uz sve poslove idu i plaćeni stan, odnosno smeštaj, i hrana.

foto: Dragan Kadić

Goran Petrović, menadžer restorana „Forte Rose“, koji ima višegodišnje iskustvo u zapošljavanju sezonskih radnika, potvrđuje da je sezona u Crnoj Gori gotovo šest meseci.

- U Kotoru, koji je inače jedini grad na primorju gde dolaze kruzeri, prvi uplovljava 21. marta, a poslednji krajem decembra. To znači da su već u martu svi lokali spremni i da je to zapravo start turističke sezone u prestonici crnogorske kulture. Nešto kasnije, polovinom maja, počinje sezona u Tivtu gde je turistički kompleks Porto Montenegro, sledi Budva oko 1. juna, i sezona traje do decembra. U ostalim gradovima sezona počinje najkasnije 1. jula – kaže Petrović.

On dodaje da je nemoguće navesti tačan broj sezonskih radnika iz Srbije, ali spominje se „brojka od oko 40.000 radnika iz Srbije, BiH i Makedonije, a ima i ruskih sezonskih radnika, koji slede talas turista iz te zemlje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.