I ZBOG SITNE NEPLAĆENE KAZNE VRAĆAJU SA GRANICE: Pre puta, obavezno proverite da li ste izmirili ove obaveze!
Granični prelaz, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

obratite pažnju!

I ZBOG SITNE NEPLAĆENE KAZNE VRAĆAJU SA GRANICE: Pre puta, obavezno proverite da li ste izmirili ove obaveze!

U Registar neplaćenih kazni evidentiraju se sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonski ostavljenom roku

Objavljeno:

Ukoliko planiratе putovanje van granica Srbije, važno jе da provеritе da li stе izmirili svе obavеzе prеma državi. Ukoliko nistе, možе sе dеsiti da budеtе vraćеni sa granicе, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na samoj granici, na izlazu iz Srbijе, možе doći do nеprijatnog saznanja da u sistеmu postoji blokada zbog nеplaćеnih kazni i da zbog toga čak nе možеtе da napustitе zеmlju, tе da budеtе vraćеni sa granicе ako jе zbog nеplaćеnе kaznе raspisana potеrnica.

Kako objašnjava Damir Okanović, kada je reč o prekršajima, postoje dva osnova kada se može onemogućiti kretanje građanima na granici.

Prekršajni postupak je u toku

Prvi osnov: Prekršajni postupak je u toku, ne postoji presuda i sudija primenom modela koje mu stoje na raspolaganju nije uspeo da obezbedi vaše prisustvo na suđenju.

- Onda se raspisuje takozvana opštu naredba za dovođenje. U tom slučaju, svaki policajac bilo gde, pa i na granici, ukoliko utvrdi da se vi nalazite na toj takozvanoj poternici, tog trenutka vas lišava slobode i organizuju se vaše isporučenje u sud koji je raspisao tu opštu naredbu - objašnjava Okanović za "Blic" TV.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: RTS/Printscreen

Niste platili novčanu kaznu

Drugi osnov: Prekršajni postupak je okončan, presuda je postala pravosnažna, ali niste platili novčanu kaznu.

- U tom slučaju, novčana kazna može da se zameni za kaznu zatvora i sve to može na kraju da dovede do toga da sud raspiše vaše dovođenje na izdržavanje kazne zatvora. I to može da se desi zbog neplaćene kazne od 3.000 dinara, da vam se prebace u tri dana zatvora i zbog 3.000 dinara da imate problem na granici - kaže Okanović.

"Nemojte olako shvatati pozive suda"

Takvi slučajevi su se već događali u prethodnom periodu i zbog toga je jedinstven savet za sve naše državljane da pre puta u inostranstvo provere registar neplaćenih kazni ili u sudu.

- U svakom slučaju, savetujem da ne radite sledeće: Nekada je bilo moguće da se postupak odloži time što prosto ignorišete pozive za dolazak na sud. To više ne pije vodu, dakle, nemojte olako shvatati pozive suda, nemojte da ignorišete da bacate poziv u kantu za đubre. Dakle, ukoliko dobijete poziv ili obaveštenje da vam je stigao poziv, obavezno postupite po tome - rekao je Damir Okanović.

Kako da proverite da li imate neku neplaćenu kaznu?

Najlakše je uz pomoć „Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.

Sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga se upisuju u registar novčanih kazni.

Granični prelaz, Granica, Gužve, Evzoni, Preševo
foto: RINA

U Registar neplaćenih kazni evidentiraju se sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonski ostavljenom roku.

Pored novčanih kazni, evidentiraju se i zaštitne mere kao što je zabrana upravljanja vozilom, kazneni poeni, rad u javnom interesu i opomene, kao i ukori i mera pojačanog nadzora nad maloletnikom, objašnjavaju stručnjaci.

- A ako je u pitanju sam tok postupka, kada sud raspiše opštu naredbu radi dovođenja, to se ne može proveriti nikako drugačije nego da se ode u sud i da se lično raspitate - rekao je Okanović za "Blic" TV.

Bonus video:

03:01

KOLIKE SU KAZNE ZA NADRILEKARSTVO? Gosti jutarnjeg programa analiziraju: Žena htela da skine ožiljak sa stopala, PA DOŽIVELA HOROR

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.