KAKO OSTVARITI PRAVO NA POLJOPRIVREDNU PENZIJU, KADA JE ISPLATA I KAKO SE OBRAČUNAVA? Ovo su sve važne informacije
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

KAKO OSTVARITI PRAVO NA POLJOPRIVREDNU PENZIJU, KADA JE ISPLATA I KAKO SE OBRAČUNAVA? Ovo su sve važne informacije

Prosečna poljoprivredna penzija iznosi 16.318 dinara

Objavljeno:

Poljoprivredno osiguranje je obavezno osiguranje, a sredinom prošle godine je 93.117 njih bilo prijavljeno u bazu PIO Fonda, s tim što taj broj ima tendenciju pada. Osiguranici iz kategorije poljoprivrednika ostvaruju pravo na penziju po istim uslovima kao i svi ostali osiguranici, odnosno potrebno je da imaju 15 godina staža osiguranja i 65 godina života za muškarce, odnosno 63 godine i 8 meseci života za žene.

Prosečna poljoprivredna penzija iznosi 16.318 dinara. Ukupan broj penzionera u Srbiji je oko 1.646.791, sa prosečnom penzijom od 45.740 dinara, koliko je iznosio prosečan iznos za februar 2024.

Prosečan staž poljoprivrednih osiguranika u godini kada ostvaruju pravo na starosnu penziju je 18 godina za žene i 22 godine za muškarce, prosek za sve kategorije osiguranika je 30 za žene i 32 za muškarce. Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije je 23 godine za žene i 17 godina za muškarce, prosek za sve kategorije penzionera je 21 godina za žene i 17 godina za muškarce.

Penzioneri
Penzionerifoto: beta dragan gojić

Ko su poljoprivredni osiguranici?

Na sajtu PIO Fonda je objašnjeno ko ima pravo da postane korisnik poljoprivrednog osiguranja. To su:

lica za koja se, prema zakonu, smatra da se bave poljoprivredom (poljoprivrednici, članovi domaćinstva poljoprivrednika i članovi mešovitog domaćinstva), ako nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzija i na školovanju;

domaćinstvom, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda ostvarenih radom njenih članova, bez obzira na srodstvo;

obavezno je osiguran nosilac poljoprivrednog domaćinstva, odnosno najmanje jedan član domaćinstva, dok se ostali članovi domaćinstva mogu osigurati, pod uslovima propisanim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za gore navedene kategorije osiguranika svojstvo osiguranika stiče se danom početka i prestaje danom prestanka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova. Ono se ne može steći pre navršenih 15 godina života i utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje i odjave sa osiguranja.

Lica starija od 15 godina koja ne pripadaju navedenim kategorijama osiguranika mogu da se uključe u osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i tako obezbede prava iz PIO. Svojstvo osiguranika po osnovu uključenja u obavezno osiguranje stiče se danom podnošenja zahteva, a izuzetno, na zahtev, najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli.

Prilikom podnošenja zahteva za uključenje u obavezno osiguranje ovo lice se opredeljuje za jednu od 13 ponuđenih osnovica na koju će plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Lice uključeno u obavezno osiguranje može u toku trajanja tog osiguranja menjati osnovicu na koju plaća doprinos. Nije propisano ograničenje koliko puta se može podneti zahtev za izmenu osnovice.

1 / 3 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Dve opcije naplate doprinosa

Postoje dve opcije za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike, piše Agrotv - Ili da naplata doprinosa bude srazmerna površini koju gazdinstvo obrađuje ili godišnjem prihodu. Oni objašnjavaju da to - kolika ce biti penzija poljoprivrednika - zavisi od dužine ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi. Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju oni plaćaju doprinos, a najveći broj osiguranika poljoprivrednika mora doprinos da plaća na najnižu osnovicu koja je propisana tim zakonom.

Važno je naglasiti da uplata poreza i doprinosa (pa i za penzijsko i invalidsko osiguranje) nije u nadležnosti PIO, već Poreske uprave.

Poreska uprava objavila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu na osnovu kog je utvrđena mesečna osnovica doprinosa za poljoprivrednike u iznosu od 35.025 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara, podatak je koji prenosi Nova ekonomija.

Isplata poljoprivrednih penzija

Prema aktuelnom kalendaru PIO Fonda, isplata poljoprivrednih penzija za mart bila je 5. aprila, a korisnici su je mogli podići na šalterima Pošte Srbije ili dobiti preko tekućih računa i na kućne adrese.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Blic / Nada Matić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.