UPRAVO SE OGLASIO DIREKTOR PIO FONDA: Saopštio je važne informacije za penzionere
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI

UPRAVO SE OGLASIO DIREKTOR PIO FONDA: Saopštio je važne informacije za penzionere

Za dve godine, tačnije od januara 2022. do januara 2024. godine penzije su povećane za 56 odsto

Objavljeno:

Za prva dva meseca 2024. godine naplaćeno je 3,68 milijardi dinara, odnosno 3,09 odsto više od planiranog.

– Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i njihove zarade. U odnosu na isti period 2023, ove godine je naplaćeno više 17,26 milijardi izvornih prihoda, što je u procentima iskazano za 16,38 odsto bolji rezultat. Efekat pozitivnih kretanja za penzionere je da su penzije i ove godine redovno usklađene u dvocifrenom procentu, i to prema kretanju zarada, što je najpovoljnije za korisnike.

1 / 7 Foto: Beta / Dragan Gojić

Za dve godine, tačnije od januara 2022. do januara 2024. godine penzije su povećane za 56 odsto. Sve ovo je potvrda odgovornog rada i zalaganja države da se standard najstarijih poboljša – naveo je Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

On je podsetio da su, pored redovnog usklađivanja, u poslednje dve godine, u novembru 2022. i oktobru 2023, bila i dva vanredna uvećanja penzija i naknada.

– Sredstva potrebna za ove povišice obezbeđena su u prihodima Fonda, tako da za te namene nisu bila potrebna dodatna sredstva iz budžeta. Zahvaljujući kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti i stabilnoj ekonomiji naše zemlje, osnovano očekujemo da ukupni prihodi Fonda od uplaćenih doprinosa i dalje prate dosadašnju dobru finansijsku statistiku. A Fond je uvek spreman za vanredno usklađenje penzija – naglasio je direktor Relja Ognjenović.

Finansijskim planom Fonda za 2024. godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.077,73 milijarde dinara, od čega je za prava iz PIO planirano 1.056,71 milijarda dinara, odnosno 98,05 odsto.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.