POREDE JE SA ISLANDOM, A CENE BAGATELA: Otkrili smo zašto je ova banja u Srbiji raj za sve sa ograničenim budžetom!
Ribarska Banja, Foto: Zorana Jevtić

raj za dušu i telo

POREDE JE SA ISLANDOM, A CENE BAGATELA: Otkrili smo zašto je ova banja u Srbiji raj za sve sa ograničenim budžetom!

Ribarska Banja je ime dobila po ribarima koji su na ovim izvorima pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora Kneza Lazara

Objavljeno:
Marina Letić

Banje predstavljaju jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Srbiji.

Poznate su po termalnim i mineralnim izvorima, pa zbog toga privlače turiste iz cele zemlje i regiona.

Najpopularnije su Vrnjačka banja, Sokobanja, Banja Koviljača, Vrujci i Prolom Banja, ali ne treba zaboraviti ni Ribarsku Banja koja je itekako "tražen pojam" na Guglu.

Ribarska Banja se nalazi na obroncima Velikog Jastrepca, udaljena je od Kruševca 35 km, od Niša 72 km i od Beograda 220 km.

Ribarska Banja
Ribarska Banjafoto: Printscreen/Youtube/Fotkanje Net

Od davnina je poznata po čistom vazduhu i lekovitim termalnim izvorima. U ovoj banji se nalazi savremena "Specijalna bolnica" za rehabilitaciju i lečenje.

Zanimljivo je da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je ona bila omiljena.

Ribarska Banja kroz vekove

Ribarska Banja je ime dobila po ribarima koji su na ovim izvorima pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora Kneza Lazara.

Lekovitost ribarskih izvora poznata je ljudima još od praistorije, čemu svedoče arheološka nalazišta u okolini Banje. Zagrlatu Župu, kraj oko Ribarske Banje, dobio je Stefan Nemanja za punoletstvo, dok je Knjeginja Milica sa svojim dvorskim damama održavala lepotu upravo na izvorima u Ribarskoj Banji. Ni Turci nisu bili ravnodušni prema lekovitosti ove vode, pa su podigli hamam- tursko kupatilo na izvorima kako bi održavali zdravlje.

Nakon oslobođenja, 1834. g. Knjaz Miloš je naredio da se naučno ispitaju vode Ribarske Banje na Medicinskom Fakultetu u Beču. Ta godina uzeta je kao godina početka naučno utemeljenog rada.

Od tada do danas sve krunisane glave Srbije posećivale su i boravile u Ribarskoj Banji. Naročito je Banju voleo kralj Petar I Karađorđević, koji je ovde često boravio, lečio reumu i radio državničke poslove. Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji potpisao je u Ribarskoj Banji 25. 08.1913.g. Upravo je on i inicirao nagli razvoj i izgradnju Ribarske Banje, koji ne prestaje do današnjih dana, navodi se na sajtu Ribarske Banje.

Nastavno-naučna baza

Visoka stručnost medicinskog kadra i profesionalnost menadžmenta nije promakla ni ljudima od nauke. 13. novembra 2009. godine potpisan je ugovor o nastavno- naučnoj saradnji između Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu i Specijalne bolnice Ribarska Banja.

RH centar Ribarska Banja postao je nastavno- naučna baza Medicinskog Fakulteta, kao mesto gde se mladi lekari uče fizikalnoj medicini, rehabilitaciji i balneoklimatologiji, piše na satu Ribarske Banje.

Cene smeštaja u Ribarskoj Banji

Kada su u pitanju cene smeštaja, kao i druge banje u Srbiji, i Ribarska nudi brojne opcije - od povoljnih apartmana do hotelskih smeštaja.

Kako piše na sajtu Ribarske Banje, na raspolaganju je 510 postelja, od kojih 230 u sistemu zdravstvenih ustanova Srbije, odnosno u ugovornom odnosu sa Republičkim Zavodom za Zdravstveno Osiguranje, dok je preostalih 280 na slobodnom tržištu.

Postelje su raspoređene u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, dok su za zahtevnije goste obezbeđeni standardni i lux- apartmani.

Smeštaj je organizovan po vilama, ima ih ukupno 9- Srbija, Bosna, Hercegovina, Vojvodina, Dalmacija, Slavonija, Stara Srbija, Crna Gora i vila Pogled.

Sve vile su iz vremena s kraja 19. i početka 20. veka osim vila Pogled i Vojvodina koje su napravljene kasnije.

Danas su sve vile renovirane, spolja su zadržale originalni izgled, budući da su pod zaštitom države, dok je enterijer doveden na nivo hotela sa tri zvezdice. Svaka soba ima kupatilo, mini kuhinju i televizor sa kablovskom televizijom.

Kada su u pitanju cene smeštaja, kao i druge banje u Srbiji, i Ribarska nudi brojne opcije - od povoljnih apartmana do hotelskih smeštaja.

Apartmani u blizini centra Ribarske banje, koji u svom sklopu imaju kuhinju i kupatilo, mogu se iznajmiti za 2.000 i 4.000 dinara.

Ribarska Banja
Ribarska Banjafoto: Printscreen/Booking

Apartman u centru sa pogledom na planinu i bazen može se iznajmiti za 5.000 dinara za jednu noć.

Ribarska Banja
Ribarska Banjafoto: Printscreen/Booking

Popularan vid smeštaja u pomenutoj banji su i gostinke kuće. Noćenje uz doručak za dve osobe kreće se oko 6.000 dinara.

Hoteli u blizini nalaze se u samom gradu Kruševcu, a cena je od 3.500 po osobi ili 7.000 za dve osobe. U cenu je uključen doručak, kao i druge mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.

Bolesti koje se leče u Ribarskoj Banji

  • Razni oblici reumatizma
  • Stanja nakon povreda
  • Razna oboljenja lokomotornog aparata
  • Ginekološki problemi
  • Problemi sa disajnim putevima
  • Dečja cerebralna paraliza
  • Problemi sa gastrointestinalnim traktom
  • Problemi sa bubrezima i jetrom
  • Razna kožna oboljenja
  • Neurološka oboljenja
1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

Velnes i spa u Ribarskoj Banji

Velnes i spa usluge su sigurno jedna od stvari koja privlači ljude koji su željni vrhunskog odmora.

U ponudi su masaže, lifting lica, anticelulit program, tretmani lica i nege kože. Cene za ove usluge se kreću od 1.300 do 7.000 dinara.

Sauna je 1.000, đakuzi 700, dnevna karta za bazen 800, a parno kupatilo 1.000 dinara.

Tu su i paketi za parove koji koštaju od 7.000 do 16.000 dinara.

Terapije u Ribarskoj Banji

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju se odvija lečenje, terapija i dijagnostika.

Ovde se leče skoro sva koštana oboljenja, sva tri oblika reumatizma, deformacije kičmenog stuba, povrede zglobova, hemiplegije, hemipareze…

Nakon operacija na kostima ili stanja nakon koštanih preloma, doktori često preporučuju upravo ovu banju kao idealno mesto za oporavak.

Zbog nadmorske visine, prijatne subplaninske klime i gustih šuma, neretko se preporučuje i nekim pacijentima sa lakšim plućnim problemima.

Što se medicine tiče, u ponudi su, između ostalog, hiperbarična komora, lokomat, elektro i foto terapija, termo, hirdro i kinezi terapija.

Cene spa usluga:

Parno kupatilo – 900 dinara

Sauna – 900 dinara

Masaže – 700-1500 dinara

Slana soba – 1000 dinara

Bazeni – 700din (odrasli), 350 din (deca do 10 godina)

Teretana– 200 dinara

Zašto Ribarsku Banju porede sa Islandom?

Odgovor na ovo pitanja krije se u vodi iz termalnih izvora koja ima prirodnu toplotu i terapeutski uticaj. To je čini idealnom za opuštanje.

Banja poseduje šest izvora mineralne sumporovite vode. Temperatura vode sa izvora kreće se od 25 do 38 stepeni, dok najtoplija vrela imaju temperaturu vode 40 stepeni.

Ribarsku Banju porede sa Islandom
Ribarsku Banju porede sa Islandomfoto: INSTAGRAM/PRINTSCREEN/DIDIC.ALEKSANDRA

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:49

Rekonstrukcija Sijarinske banje

(Espreso/Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.