INVESTICIONI FOND ILI ŠTEDNJA? Espreso vam donosi sve predosti i mane, pažljivo birajte
Štednja, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić

Novac

INVESTICIONI FOND ILI ŠTEDNJA? Espreso vam donosi sve predosti i mane, pažljivo birajte

Investicija ili štednja - kako odabrati?

Objavljeno:

Ukoliko imate novac na računu i želite da ga iskoristite za zaradu, postoji opcija štednje i opcija investiranja u različite fondove. Oba načina imaju svoje prednosti i mane, a mi smo istražili na koje to stavke treba da obratite pažnju ukoliko se odlučite na neku od ovih opcija.

Prednosti štednje

Glavna prednost kod štednje je sigurnost koju ona pruža. Štednja u banci je osigurana državnom garancijom, tako da je vaš novac na bezbednom.

Pred toga, kamatne stope na štedne račune su lako predvidljive i mnogo će vam pomoći u planiranju budžeta.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Za razliku od investiranja, štednja nema toliki tržišni rizik. To znači da vaša štednja nema dodirnih tačaka sa stanjem na tržištu i neće dolaziti do neplaniranih izmena ili gubiti vrednost zbog stanja na tržištu.

Štednja je pogodna ukoliko imate kratkoročne ciljeve i želite da očuvate kapital koji vam je potreban.

Mane štednje

U nekim slučajevima, ukoliko je oročena štednja, limitiran je pristup novcu, dakle ukoliko želite fleksibilnost bolja opcija je investicioni fond.

Jedna od glavnih mana štednje je niska kamatna stopa koju banke obično pružaju. U poređenju sa investicijama, štednja obično donosi mnogo manje novca.

Prednosti investicionog fonda

Glavna prednost investicionog fonda je to da možete da rasporedite investicije na ražličite akcije, obveznice, nekretnine, i time smanjite rizik i povećate potencijalnu zaradu. Ulaganje u investicione fondove može biti blizu štednje ako ulažete u one niskorizične investicione fondove, za koje čak nema ni kamate.

Za veću zaradu zaslužni su i menadžeri koji upravljaju fondom, obezbeđujući kroz detaljno istraživanje tržišta najbolje savete za zaradu. Na duge staze, investicioni fond pruža mnogo veći potencijal za zaradu od štednje.

Investicije nude više tržipta
Investicije nude više tržiptafoto: Printscreen

Takođe, ukoliko u bankama odaberete investicioni fond, novac se ne oročava i može mu se uvek pristupiti bez plaćanja penala.

U nekim slučajevima čak postoji i olakšica plaćanja poreza na prinos.

Mane investicionog fonda

Investiranje u fondove nosi rizik od gubitka kapitala, zbog čestih promena na tržištima,koji direktno utiču na vrednost investicije.

Takođe, nemate direktnu kontrolu za upravljanje investicijama, za to su zaduženi menadžeri fonda, štp znači da ne kontrolišete svaki aspekt vaše investicije.

U konačnici, tri stavke na koje treba da obratite pažnju prilikom izbora su:

  • Finansijski ciljevi
  • Vreme na koje ulažete novac
  • Tolerancija na rizik

Ukoliko vam nije bitna zarada i želite aposlutnu sigurnost, štednja je prava opcija za vas. Međutim, ukoliko planirate da uložite novac na duži period i želite veću zaradu, investicije su pravo rešenje.

Ukratko, štednja nudi sigurnost, ali manji prinos, dok investicioni fond, iako ima veći potencijal za zaradu, ima i veći rizik. Mnogi investitori koriste kombinaciju oba načina kako bi obezbedili i sigurnost, ali i novčani prosperitet.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

50:00

REDAKCIJA 11.03.2024. 2. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.